A quina edat podràs jubilar-te el 2021?

Les pensions contributives augmentaran entre 2 i 11 euros a partir de l'1 de gener.

Adaptació d'una infografia d'Europa Press
Adaptació d'una infografia d'Europa Press

Els treballadors i treballadores que vulguen jubilar-se en 2021 amb el 100% de la pensió hauran de tindre un mínim de 66 anys. Aquest canvi és conseqüència de la reforma del sistema de pensions aprovada el 2013, que incrementa progressivament l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys al llarg de 15 anys.

Enguany, l'edat exigida per a jubilar-se amb menys de 37 anys cotitzats és de 65 anys i 10 mesos. L'augment, per tant, ha estat de 2 mesos.

Si el treballador o treballadora supera els 37 anys i 3 mesos cotitzats, però, podrà jubilar-se amb la totalitat de la pensió si ha complit els 65 anys.

La reforma de 2013 no va modificar el requisit de cotització mínima per a accedir a la pensió contributiva de jubilació, que es va mantindre en almenys 15 anys, dos dels quals han de ser dels 15 anys anteriors a la jubilació.

A més, el 2021 el període de càlcul de les pensions incrementa en un any respecte d'enguany, dels 23 anys actuals als 24. Així doncs, la pensió es calcularà des de l'1 de gener en funció de les cotitzacions dels últims 24 anys.

Pel que fa a la jubilació parcial, les persones treballadores que vulguen accedir a aquesta sense que l'empresa els faça un contracte de relleu hauran de tindre una edat mínima d'accés que serà l'edat ordinària de jubilació que en cada cas siga aplicable.

Si l'empresa realitza un contracte de relleu per a cobrir el temps que deixa de treballar la persona que es jubila parcialment, l'edat mínima d'accés a la jubilació serà a partir de 2021 de 62 anys si s'han cotitzat un mínim de 25 anys i tres mesos o de 63 anys en el cas que se n'hagen cotitzat 33.

Increment de les pensions mínimes

Les pensions mínimes contributives augmenten l'any que ve entre 2 i 11 euros al mes a causa de la revaloració del 0,9% contemplada en els pressupostos generals de l'Estat per a 2021.

Quant a les pensions mínimes de viudetat, l'increment serà d'entre 4,70 i 7,20 euros mensuals, depenent de les circumstàncies de cada persona. L'import mínim de les pensions d'orfandat creix 1,90 euros al mes.

Els sindicats demanen un nou sistema

Isabel López Atienza, secretaria de Política Social i Joventut d'UGT-PV, considera que aquest increment progressiu de l'edat de jubilació busca l'equilibri del sistema de pensions. El sindicat defén desenvolupar un nou sistema de pensions que “garantisca els acords del Pacte de Toledo” i unes pensions “dignes”.

Des de CCOO-PV, Ana Belén Montero, secretària de Política Social i Joventut, denuncia que les pensions actuals són "molt baixes" i que cal actuar per a incrementar les mínimes. En aquesta línia, el sindicat demana "superar" la reforma de 2013, que, assegura, ha minvat el poder adquisitiu de les persones jubilades.

També et pot interessar

stats