Les dones, les més perjudicades per la contratació parcial

En 2019, la contractació parcial ha crescut un 1,8% entre les dones i ha baixat un 0,7% entre els homes.

Les dones, les més perjudicades per la contratació parcial
Les dones, les més perjudicades per la contratació parcial

La contractació a temps parcial ha augmentat en els deu primers mesos de l'any només entre les dones, sobre les quals recau el 60% d'aquests contractes. Una xifra suposa ampliar en 20 punts la bretxa de gènere en aquest tipus de contractació.

Segons l'última enquesta de població activa (EPA), entre gener i octubre les dones signaren 3,94 milions de contractes laborals a temps parcial, l'1,8% més que en el mateix període de l'any anterior, mentre que en el cas dels homes es van tancar en 2,62 milions, el 0,7% menys.

Això significa que el 74% de les persones que treballa a temps parcial són dones, enfront del 26% dels homes, i que és manté la bretxa de 48 punts, que no ha variat respecte a l'any anterior.

Posant el focus en el sector serveis, on s'enquadra la pràctica totalitat de l'ocupació a temps parcial, l'escletxa de gènere augmenta a 50 punts.

La major part de les dones que treballen a jornada parcial ho fan de manera involuntària, perquè no troben una ocupació a jornada completa o perquè han de dedicar-se a l'atenció a les persones.

Segons l’INE, aquesta prevalença de les dones en els treballs a temps parcial és una de les causes que implica que guanyaren de mitjana 452,9 euros bruts menys que els homes en 2018, el que significa un augment de la bretxa salarial del 20,9%, mentre que la del 2017 era de 20,2%.

També et pot interessar

stats