Les dones dediquen el doble d'hores que els homes a l’atenció no remunerada

Una de cada quatre declara que no està disponible per a incorporar-se al món laboral o que no busca ocupació per "les responsabilitats familiars".

L'estudi assenyala que, de gener a setembre d'enguany, s'han dedicat 130 milions d'hores diàries a la faena no remunerada d’atenció
L'estudi assenyala que, de gener a setembre d'enguany, s'han dedicat 130 milions d'hores diàries a la faena no remunerada d’atenció

El 67,7% del temps total dedicat a l’atenció no remunerada recau en les dones. Això suposa una mitjana diària de quatre hores en contrast amb les dues que hi destinen els homes, segons un informe de l'organització Internacional del Treball (OIT). 

D'acord amb l'estudi de l'OIT, una de cada quatre dones en edat de treballar declara que no està disponible per a incorporar-se al món laboral o que no busca faena a causa de "les responsabilitats familiars o les tasques domèstiques".

En la roda de premsa de presentació de l'informe, la directora del departament de Condicions de Treball i Igualtat de l'OIT, Manuela Tomei, ha destacat que la taxa d'ocupació de les dones amb fills menors de 6 anys (65,7%) és quasi 20 punts més baixa que la dels homes que es troben en la mateixa situació (83,2%).

L'estudi assenyala que, de gener a setembre d'enguany, s'han dedicat 130 milions d'hores diàries a la faena no remunerada d’atenció, que equivalen a 16 milions de persones treballant 8 hores al dia. Si el total d'hores es pagaren d’acord amb el salari mínim, representarien al 14,9% del PIB espanyol, segons l'informe. 

Quant a les xifres de l’atenció remunerada, que inclou activitats en salut, treball social, educació i tasques domèstiques, ocupa 3,8 milions de persones. Aquesta xifra representa el 20,8% de l'ocupació total d'Espanya i el 34,4% de l'ocupació de les dones. 

L'OIT subratlla que, per a assegurar una faena de futur amb igualtat d'oportunitats, cal canviar la càrrega que hi ha en les famílies mitjançant inversions en polítiques públiques i un canvi en el paradigma de l'economia de l’atenció. 

Representants de l'organització tenen previst mantindre reunions els pròxims dies amb el govern d'Espanya, la patronal i els sindicats per a tractar qüestions com ara la bretxa salarial, els permisos de paternitat i l'establiment d'un conveni sobre assetjament i violències en la faena que afecten, sobretot, les dones. 

També et pot interessar

stats