Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Díaz proposarà als agents socials una pujada del salari mínim de 50 euros

La ministra de Treball defensarà l’augment màxim que plantegen els experts, d’un 4,4%, que es traduiria en catorze pagues de 1.184 euros

Díaz buscarà esta setmana el consens de sindicats i patronal per a incrementar el salari mínim que cobren els treballadors

Una pujada de 50 euros, fet que implica un increment del 4,4%. És la proposta amb què acudirà la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a l’encontre amb els agents socials de dimecres per a abordar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) i que, si prospera, situaria este pagament en 1.184 euros mensuals, amb catorze pagues, segons desvelava ella mateixa en una entrevista en La Vanguardia este cap de setmana.

Díaz defensarà l'opció més elevada que plantejaven els experts, i que ja li han lliurat. Els especialistes aconsellen una alça del 3,4% o del 4,4% per a 2025, en funció de dos mètodes diferents de càlcul, és a dir, incrementar l'SMI en 39 o en 50 euros bruts mensuals, amb la qual cosa pujaria a 1.173 euros o a 1.184 euros bruts mensuals.

Díaz promet, a més, flexibilitat a la patronal si se suma a l'acord: “Res m'agradaria més que la patronal s'hi sumara. Si hi ha acord seré flexible”, afirma. L’empresariat, per part seua, no s'ha pronunciat sobre este tema, si bé fa un any es va despenjar de l'acord aconseguit entre Treball i els sindicats per a elevar un 5% l’SMI —fins als 1.134 euros mensuals—, acusant el Ministeri de tractar de “fer xantatge” als empresaris plantejant-los una alça menor si se sumaven al pacte.

Quant als sindicats, tant CCOO com UGT advoquen per una pujada d'entre el 5% i el 6%, que situe l'SMI per damunt dels 1.200 euros.

Acord necessari en el si del govern

Més enllà de patronal i sindicats, l’augment de l’SMI requereix també un acord en el si del mateix govern de coalició, ja que fonts governamentals reconeixen que la postura del Ministeri de Treball, gestionat per Sumar, és més ambiciosa que la del Ministeri d'Economia, dirigit pels socialistes.

L'aprovació de la pujada de l'SMI es du a terme per reial decret i és una prerrogativa del govern, prèvia consulta amb els agents socials, que no requereix la convalidació del Congrés.

El punt d’encontre entre els socis de govern per a incrementar l’SMI arriba després d'uns dies en què Yolanda Díaz ha protagonitzat un enfrontament públic amb els socis socialistes per la reducció de la jornada laboral, a la qual es resisteix el Ministeri d’Economia.

Ocupació

També et pot interessar