La desocupació baixa a la Comunitat Valenciana en 2.902 persones a l'octubre, el major descens d’Espanya

La desocupació cau un 0,77% en relació amb el mes anterior i un 5,6% en l'últim any.

Les dades del SEPE revelen que la desocupació ha caigut a nivells de fa una dècada a Espanya
Les dades del SEPE revelen que la desocupació ha caigut a nivells de fa una dècada a Espanya / Leeroy Agency

L'atur va baixar en 2.902 persones a la Comunitat Valenciana durant el passat mes d'octubre, un 0,77% en relació amb el mes anterior, i situa la xifra de persones desocupades en 372.093. 

Es tracta del major descens de l’atur que s’ha computat a tot Espanya aquest mes.

Segons les dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, en termes interanuals l'atur ha baixat en 22.083 persones en els últims 12 mesos en el nostre territori, fet que suposa una reducció del 5'6%. 

Soler vincula el descens a les polítiques del Botànic i CCOO critica la temporalitat

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, s'ha felicitat pe la baixada de l’atur a la Comunitat Valenciana i l’ha relacionada amb les polítiques del Consell i “l’ambient d’estabilitat institucional que ha creat el govern del Botànic”.

El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Enric Nomdedéu, ha destacat que es tracta de l’octubre amb menys persones aturades a la Comunitat Valenciana des de 2009, amb caigudes en tots els sectors –llevat dels serveis- i col·lectius. Malgrat això, ha recordat la necessitat d’interpretar “amb prudència” aquestes xifres.

La secretària d'ocupació de CCOO del País Valencià, Ana García, ha rebaixat l’optimisme.  Ha qualificat de “lleu” i de “cortina de fum” la millora en la creació de llocs de treball perquè al seu juí “comporta precarietat i repartiment indecent del treball”. García ha assenyalat que vora el 90% dels contractes continuen sent temporals i que la taxa de cobertura només assisteix la meitat de les persones desocupades. 

El millor octubre en afiliació a la Seguretat Social 

D’altra banda, l’afiliació a la Seguretat Social va pujar l’octubre en 40.009 persones a la Comunitat Valenciana, un 2,18% més que el setembre. 

L’afiliació és l’indicador que registra les altes i les baixes de cotització. Quan creix indica que hi ha més persones que passen a cotitzar –bé com a treballadors per compte d’altri o com a autònoms– que les que deixen de fer-ho. 

Les últimes dades d’afiliació revelen que a la Comunitat Valenciana hi ha 1.876.060 de persones cotitzant, és a dir, 62.495 persones més que fa un any, una xifra que suposa un increment del 3,45% respecte de l’any anterior.

En el conjunt d’Espanya, la Seguretat Social va registrar a l’octubre una afiliació mitjana de 18.993.073 persones ocupades, 130.360 de les quals ho van fer en l’últim mes, on es va produir un creixement del 0,69%. 

Es tracta del millor comportament en un mes d'octubre des que hi ha registres, segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

La desocupació cau a nivells de fa una dècada a Espanya

A Espanya, el nombre d'aturats registrat en les oficines dels Serveis Públics d'Ocupació Estatal (SEPE) va augmentar l'octubre en 52.195 persones en comparació amb el mes anterior i se situa  en 3.254.703 persones, de manera que es manté en nivells de 2008. Es tracta de 212.323 persones desocupades menys que fa un any, el nivell més baix aconseguit en l'última dècada.

Per sectors, la desocupació només va disminuir entre els treballadors que procedien de la construcció (3.695 persones), mentre que va augmentar en els restants, principalment en els serveis (43.219), seguits per l'agricultura (9.301), la indústria (2.821) i el col·lectiu sense ocupació anterior (548).

També et pot interessar

stats