Primer descens del preu de la gasolina el 2019 després de 16 setmanes consecutives a l'alça

Omplir el depòsit de gasolina costa 9,7 euros més que fa un any, i 7 més, el de dièsel.

Omplir el depòsit de gasolina costa 9,7 euros més que fa un any, i 7 més, el de dièsel
Omplir el depòsit de gasolina costa 9,7 euros més que fa un any, i 7 més, el de dièsel / Bernd Schray

Omplir el depòsit de gasolina aquest dijous és un poc més barat que ahir. Un 0,22% menys, per a ser exactes. El descens, el primer del 2019, talla amb el comportament a l'alça que durant 16 setmanes consecutives ha experimentat el preu de la gasolina. El litre queda en 1,355 euros, i s'allunya així dels màxims registrats des d'octubre del 2014, que va tocar fa set dies.

El gasoil també baixa, però menys, un 0,07%, després de quatre pujades consecutives prèvies. Un litre de dièsel es paga aquest dijous a 1,257 euros de mitjana.

Els dos carburants van entrar a l'inici de l'any amb una tendència alcista, que corregia l'espiral a la baixa que havia dut a l'abaratiment del 13% de la gasolina i del 12% per al gasoil, respecte dels preus màxims que van aconseguir a l'octubre del 2018.

Aquesta lleugera caiguda en els preus dels carburants ve precedida del lleuger descens en la cotització del petroli de fa una setmana. L'alegria ha durat poc perquè aquest dijous el barril de cru Brent, la referència a Europa, cotitzava 2 dolàrs per damunt.

Malgrat la rebaixa d'aquest dijous, omplir un depòsit de gasolina de 55 litres costa 74,52 euros de mitjana, 9,7 euros més que a l'inici de l'any, mentre que en el cas del gasoil ascendeix a 69,13 euros; 7 euros més que a l'inici de 2019.

Els experts expliquen part de l'encariment dels carburants en l'entrada en vigor del denominat 'tipus especial' únic, la nova fiscalitat que grava el consum d'hidrocarburs, i que va ser regulada per l'anterior govern del PP en els pressupostos generals de l'estat del 2018. Segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, aquest impost ha derivat en una pujada dels preus de venda al públic de la gasolina i del gasoil de 10 i 22 cèntims per litre, respectivament.

També et pot interessar

stats