Denuncien la lentitud del Botànic en els pagaments de les ajudes a l’agricultura

AVA-Asaja situa la Comunitat Valenciana com a líder, al costat de la Regió de Múrcia, en el retard del pagament d’aquests fons.

Denuncien la lentitud del Botànic en els pagaments de les ajudes a l’agricultura
Denuncien la lentitud del Botànic en els pagaments de les ajudes a l’agricultura
07 de gener 2020 - 19:49

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha denunciat la lentitud del govern del Botànic a l'hora de pagar les subvencions de la Política Agrícola Comuna (PAC), que ha abonat “poc més del 38% de les ajudes corresponents a la campanya 2019”. Aquest percentatge, asseguren, situa la Comunitat Valenciana com a líder, al costat de la Regió de Múrcia, en el retard a l'hora de pargar aquests fons.

Segons dades del Ministeri d’Agricultura arreplegades per AVA-Asaja en un comunicat, els agricultors valencians han percebut des del 16 d’octubre –inici del període autoritzat per Brussel·les per a avançar els pagaments– 57,2 dels 150 milions d’euros totals.

“Fins a huit comunitats autònomes han pagat, en termes relatius, més del doble que la Comunitat Valenciana, entre les quals es troben les que més diners reben com són els casos de Castella i Lleó o Andalusia”, han apuntat. El president de l’associació, Cristóbal Aguado, ha culpat al govern valencià del Botànic per “la mostra de desídia que exhibeix a l’hora d’abonar les ajudes als agricultors i ramaders valencians, molts d’ells en una situació crítica”.

Els pagaments efectuats fins ara inclouen partides del Règim de Pagament Bàsic, pràctiques beneficioses per al medi ambient (Pagament Verd), joves agricultors, règim de xicotets agricultors, així com ajudes a sectors de l’arròs, la fruita seca, el bestiar boví, oví o caprí, entre altres. Les comunitats autònomes tenen fins al pròxim 30 de juny per a fer efectiu tots els pagaments directes de la PAC 2019.

Aguado ha lamentat que l’agricultura valenciana es veu perjudicada per les successives reformes de la PAC, “que discriminen els cultius mediterranis, però ara també pel retard en el pagament”. “És evident que les polítiques agràries europees no donen resposta als problemes del sector i, per això, la PAC ha d’apostar per restablir aquelles mesures destinades a corregir els desequilibris en els mercats”, ha afegit.

També et pot interessar

stats