La demanda d’oli d’oliva cau un 30% a causa de l’escalada de preus i de la mala collita

La campanya d’enguany ha sigut de les més fluixes que es recorden

La demanda d’oli d’oliva cau un 30% a causa de l’escalada de preus i de la mala collita / À Punt NTC

La demanda d'oli d'oliva s'ha desplomat a la Comunitat Valenciana vora un 30%, segons dades de la Unió de Llauradors i Ramaders. És la conseqüència directa d'una escalada de preus que s'ha disparat respecte a la campanya anterior per l'escassa producció i d'un any de mala collita.

Les comarques del nord han sigut les més mal parades per aquesta campanya desastrosa. Al Baix Maestrat la producció s'ha reduït un 90% respecte a la de l'any passat i hi ha cooperatives que tenen les reserves d'oli sota mínims. Per exemple, la Cooperativa de la Jana va deixar de moldre al febrer, dos mesos abans del que és habitual, i a hores d'ara les reserves d'oli són molt escasses. David Planelles, el gerent, afirma que l'any passat vora aquestes dates tenien uns 18.000 litres d'oli, mentre que enguany només en tenen uns 8.000 perquè la producció ha sigut molt baixa i inclús els ha tocat portar oli de fora.

Això ha fet que el preu augmente vora un 30% respecte a la campanya anterior, bàsicament per la caiguda en picat de la producció. El responsable de l'oli d'oliva de la Unió de Llauradors i Ramaders, Enric Simó, considera que, a pesar que als consumidors els semble que l’oli està car, s’està venent a “uns preus més o menys justos”. Però els preus no repercuteixen en els productors, perquè no han tingut producció i, per tant, tampoc han tingut guanys. Tot el sobrecost se n'ha anat a costejar la pujada dels adobs, els productes fitosanitaris iel gasoil, entre altres. 

Un còctel de perverses combinacions meteorològiques ocorregudes la passada primavera va llançar a perdre la collita i ha fet que la campanya d'enguany d'oli d'oliva al País Valencià haja sigut de les més fluixes que es recorden. A les comarques del nord concretament ha sigut un desastre, però afortunadament això fa que les perspectives per a la pròxima campanya siguen molt positives: els arbres estan descansats, estan florits, però necessiten de manera urgent una pluja que està per arribar. Això sí, si no plou d'ací a poc temps, la campanya següent serà una ruïna per als productors d'oli d'oliva valencians. 

També et pot interessar

stats