La demanda d'hipoteques pateix la caiguda més gran des de 2013

La causa és l'empitjorament de les perspectives sobre el mercat d'habitatge i, en menor mesura, els canvis reguladors i fiscals.

La demanda d\'hipoteques pateix la caiguda més gran des de 2013
La demanda d'hipoteques pateix la caiguda més gran des de 2013

La demanda de fons per a adquisició d'habitatge es va reduir amb intensitat entre octubre i desembre de 2019, fins a registrar la caiguda més gran des de 2013. La causa és l'empitjorament de les perspectives sobre el mercat d'habitatge i, en menor mesura, els canvis reguladors i fiscals.

Així es desprén de l'enquesta sobre préstecs bancaris a Espanya publicada pel Banc d'Espanya i relativa a l'últim trimestre de 2019, que apunta també a una menor confiança dels consumidors i a l'augment del finançament amb fons propis o altres fonts externes.

La deterioració de les expectatives, que també afecta la situació econòmica en general, ha provocat que els criteris d'aprovació d'hipoteques aplicats per les entitats financeres s'hagen endurit lleugerament.

Així mateix, les condicions generals aplicades a aquests préstecs, referides a les quanties, els terminis o les garanties, també s'haurien endurit a causa d'una major percepció de riscos i una tolerància menor, si bé les pressions competitives van compensar en certa manera aquest increment.

En aquesta línia, durant l'últim trimestre de l'any es va observar un lleuger augment dels marges aplicats tant en els préstecs ordinaris com en els de més risc, i un cert increment de les despeses diferents dels interessos

També et pot interessar

stats