Demanar a les gasolineres “95”, “98” i gasoil: això s'acaba

El nou etiquetatge europeu entrarà en vigor el 12 d’octubre

Surtidor de combustible a una gasolinera
Surtidor de combustible a una gasolinera

El 12 d'octubre entrarà en vigor la nova normativa europea sobre l'etiquetatge per a carburants i vehicles, segons ha anunciat el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Aquesta nova denominació de la gasolina i el gasoil té com a objectiu unificar els diferents tipus de combustibles a Europa.

A partir d’aquesta data els consumidors dels 28 països de la Unió Europea, dels països de l’Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i de Macedònia, Sèrbia, Suïssa i Turquia s’hauran de fixar en el nou conjunt d’etiquetes, ja que hi haurà dissenys específics per a cada tipus de combustible.

Aquesta mesura es basa en l’estàndard europeu UNE-EN 16942, publicat per l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR), que especifica les 13 etiquetes diferents per a cada tipus de combustible: des dels derivats del petroli fins als biocombustibles, el gas natural, els gasos liquats del petroli, l'hidrogen o el biogàs i les barreges.

Nou etiquetatge

Si el vehicle funciona amb gasoil, les etiquetes són quadrades. La denominació del combustible que s’utilitzarà serà B7 (gasoil amb 7% de biodièsel), B10 (gasoil amb 10% de biodièsel) o XTL (gasoil parafínic o sintètic).

Si el cotxe funciona amb gasolina, les etiquetes tindran forma de cercle. I la part especificativa és l'etiqueta E5 (gasolina amb un 5% d'etanol), E10 (gasolina amb un 10% d'etanol) o E85 (gasolina amb un 85% d'etanol).

Els combustibles gasosos, representants amb el símbol del rombe, portaran l'etiquetatge corresponent: H2 si és hidrogen, LPG si és gas liquat de petroli o autogàs, CNG si correspon a gas natural comprimit, i LNG quan és gas natural liquat.

Quan els clients arriben a una estació de servei per a omplir el cotxe de combustible, el sortidor tindrà els identificadors corresponents, així com una guia sobre el combustible que és compatible amb el vehicle.

Els vehicles portaran etiquetes identificatives

La legislació europea exigeix les etiquetes només per als nous vehicles matriculats a partir del 12 d'octubre de 2018.

Tot i la complexitat de la nova denominació, els fabricants de vehicles no recomanen col·locar les etiquetes en vehicles més antics. Asseguren que, en cas de necessitar més assessorament, cal posar-se en contacte amb el distribuïdor local.

També et pot interessar

stats