El dèficit se situa en 1.148 milions al juny a la Comunitat Valenciana

En el conjunt d'Espanya, la pèrdua de recaptació i la despesa per a combatre la pandèmia han fet que s'eleve a més del 6% del PIB.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu / E. Parra (Europa Press).

El dèficit públic de la Comunitat Valenciana és, fins a juny, de 1.148 milions d'euros (l'1,11% del PIB), una dada inferior a la que va registrar fa un any, quan es va situar en 1.324 milions (l'1,15% del PIB). Segons dades publicades aquest dijous pel Ministeri d'Hisenda, la despesa en sanitat a causa de la Covid-19 ha sigut de 349 milions, el 0,34% del PIB.

El conjunt de les comunitats autònomes han registrat un dèficit de 6.710 milions, un 0,60% del PIB, enfront del dèficit del 0,67% del PIB registrat fa un any, la qual cosa suposa un 19,6% menys. Hisenda explica que aquesta millor evolució de les comunitats es deu a diverses mesures adoptades pel govern espanyol per a garantir-los recursos i donar resposta a l'emergència provocada per la pandèmia.

En canvi, en el dèficit públic, la pèrdua de recaptació i l'augment de la despesa per a combatre la crisi sanitària ha fet que aquest augmente en juny, amb l'excepció de les corporacions locals, fins al 6,11% del PIB (68.414 milions d'euros). Per la seua part, el dèficit de l'Estat escala al 5,4% del PIB fins a juliol i se situa en 60.413 milions.

Segons les dades publicades, l'evolució d'aquesta primera meitat de l'any és conseqüència d'una reducció dels ingressos de 15.342 milions d'euros i un augment de la despesa de 27.344 milions, dels quals entorn de 20.800 milions correspondrien a la despesa per a fer front a l'impacte de la Covid-19.

El govern espanyol preveu que en els pròxims mesos el dèficit públic cresca fins a arribar a més del 10% del PIB al tancament de l'any, molt per damunt del 2,8% del PIB amb el qual es va tancar 2019.

També et pot interessar

stats