El dèficit puja fins als 375 milions a l'abril i se situa en el 0,32% del PIB

L'increment s'explica per l'augment del salari dels funcionaris i les pensions.

El dèficit puja fins als 375 milions a l\'abril i se situa en el 0,32% del PIB
El dèficit puja fins als 375 milions a l'abril i se situa en el 0,32% del PIB

El dèficit de la Comunitat Valenciana va pujar fins a situar-se en 375 milions d'euros al tancament del passat mes d'abril, la qual cosa suposa el 0,32% del producte interior brut (PIB). Un mes abans, estava en 91 milions i el 0,16% del PIB. Així es desprén de les dades d'execució pressupostària publicats aquest dijous pel Ministeri d'Hisenda. Aquest augment s'explica per la pujada del salari dels funcionaris i les pensions. 

En l'àmbit estatal, el dèficit de l'Estat es va elevar fins al maig un 7,7% en termes absoluts, fins als 15.202 milions d'euros. Això és l'equivalent a l’1,21% del PIB, per damunt de l’1,17% registrat en el mateix període de l'any passat. Hisenda explica la pujada per l'augment del salari del funcionariat i de les pensions. 

A tot l'estat espanyol només quatre comunitats han presentat superàvit (Astúries, Navarra, La Rioja i el País Basc), Cantàbria s'ha quedat molt prop de l'equilibri pressupostari, i la resta han registrat dèficit. 

Pugen els ingressos i les despeses

Quant al dèficit de l'Estat, Hisenda el situa en 15.202 milions d'euros, un 7,7% més. Són 0,04 punts percentuals més a nivell interanual, i és l'equivalent a l’1,21% del PIB. 

També s'han publicat dades de recaptació: dels 88.047 milions d'euros recaptats, 77.951 milions procedeixen d'ingressos generals pels impostos i de les cotitzacions socials. L'impost sobre el valor de la producció d'energia elèctrica, ha passat de 717 milions a 10 milions, i l'impost de societats ha descendit un 32%, fins als 561 milions, per l'increment de les devolucions (7,6%). L'IRPF, per contra, registra un augment del 3,7%, amb uns ingressos de 33.144 milions, i que s'expliquen fonamentalment per l'augment de les retencions del treball. També han pujat els ingressos totals per impostos indirectes i especials. 

Les despeses han crescut mig punt: un 0,5% més que en el mateix període de 2018. Les de personal van augmentar un 7,9%, les despeses corrents un 42,6%, i les transferències corrents un 3,4%, mentre que les despeses financeres, les transferències de capital i les inversions van disminuir.

També et pot interessar

stats