El dèficit fiscal valencià entre 2011 i 2014 arriba als 10.000 milions

Un informe de l'IVIE conclou que, amb un finançament més racional, la Comunitat Valenciana disposaria de 2.500 milions més cada any.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat de "gran estafa" els 10.000 milions que els valencians no han rebut de l'estat entre 2011 i 2014, segons dades d'un estudi de l'IVIE
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat de "gran estafa" els 10.000 milions que els valencians no han rebut de l'estat entre 2011 i 2014, segons dades d'un estudi de l'IVIE

En quatre anys, entre 2011 i 2014, els valencians hem deixat de percebre 10.000 milions d'euros de l'administració central, segons l'informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) publicat hui. Aquesta dada demostra, en paraules del president de la Generalitat Ximo Puig, que la Comunitat Valenciana pateix una 'gran estafa' que constitueix per ella mateixa una 'anormalitat democràtica'.

 

Segons les conclusions de l'IVIE, si s'aplicaren criteris racionals de necessitat de despesa, la Comunitat Valenciana rebria de l'estat 2.500 milions d'euros més cada any. Aquesta xifra permetria que el PIB regional s'incrementara en un 3 per cent, i permetria crear 47.000 llocs de treball més. 

El president Puig ha assenyalat que dels 2.500 milions més que cada any haurien de percebre els valencians, 1.600 caldria que arribaren del finançament autonòmic, vora 700 de les competències directes de la administració central -com ara infraestructures logístiques, ajudes regionals, justícia i seguretat, dependència o ajudes a la inserció laboral- i, finalment, els ajuntaments valencians també haurien de rebre altres 200 milions d'euros més cada any. 

"Gran estafa"

''Els valencians estem complint, però la seua lleialtat no s'està reflectint ni en el finançament ni en la inversió de l'estat" ha afegit Puig. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha dit que el crèdit de Rajoy ha baixat notablement perquè la reforma del sistema de finançament autonòmic du quatre anys de retard i ha afegit que "els problemes territorials no es resolen amb banderes, per més grans que aquestes siguen: es resolen amb solucions als ciutadans'. 

El document de l'IVIE informa que de 256.704 milions de despeses territorials de l'estat entre 2011 i 2014, només 22.967 han arribat a la Comunitat Valenciana. És a dir, un 8,9 per cent. Per davall de l'11 per cent de la població que representen els valencians sobre el total espanyol. Una altra conclusió de l'IVIE és que tot i que la renda dels valencians és un 88 per cent respecte de la mitjana espanyola, "contribuïm a la solidaritat interterritorial finançant la major depesa de les autonomies més riques".

També et pot interessar

stats