El dèficit cau al 6,76% del PIB, fins als 81.521 milions, i se situa per davall del previst

Montero afirma que aquesta reducció de 3,3 punts respecte al 2020, la major de la sèrie històrica, s'ha produït gràcies a les mesures de protecció de rendes per la pandèmia i no per retallades

La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, presenta los dades aquest dijous a Madrid
La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, presenta los dades aquest dijous a Madrid / Javier Lizón (Efe)

El dèficit del conjunt de les administracions públiques ha tancat 2021 en el 6,76% del PIB, 3,3 punts percentuals per davall de la dada de 2020, i s'ha situat en 81.521 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens de quasi un 28% enfront de l'exercici anterior.

La dada final se situa 1,6 punts per davall de l'estimació del govern espanyol (8,4%) i suposa la reducció més gran en la sèrie històrica, després de registrar una baixada significativa respecte a 2020, quan el dèficit va aconseguir el 10,09% sense incloure la Sareb.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha explicat que aquesta reducció s'ha produït gràcies a les mesures de protecció de rendes per la pandèmia i no per retallades.

També ha remarcat que la xifra de tancament confirmada ha millorat els resultats de les estimacions d'organismes internacionals, així com les de la mateixa dada compromesa pel govern davant Brussel·les.

Aquesta folgança permet afrontar ara, segons Montero, els reptes derivats de la guerra d'Ucraïna i aplicar el Pla Nacional de Resposta a l'Impacte Econòmic del Conflicte, que inclou la pròrroga de les rebaixes fiscals en la factura de la llum o bonificacions al combustible.

La distribució de les dades de 2021 per subsectors mostra que l'administració central va assumir la major part del dèficit, amb una taxa que es va situar quasi en el 6% del PIB. Les comunitats autònomes van tancar en equilibri, la Seguretat Social va registrar un dèficit de l'1%, i les entitats locals van presentar un superàvit del 0,3% del PIB.

També et pot interessar

stats