David González (IVE): "En la covid-19 s'ha demostrat la utilitat de l'estadística per a previndre i treballar millor"

L'IVE es va recuperar fa uns mesos després que se suprimira el 2012 i es coordina en altres instituts autonòmics, amb l'INE i amb Eurostat

25.01.2021 | Entrevista LNM David González

El director de l'Institut Valencià d'Estadística (IVE), David González, ha remarcat aquest dimarts en Les notícies del matí que qualsevol societat, administració i govern "necessita unes dades rigoroses i comparables". L'IVE es va recuperar fa uns mesos després que se suprimira el 2012 i l'equip directiu treballa per a fer-lo valdre i difondre la importància del seu contingut. "En el tema de la covid-19 s'ha demostrat la utilitat de l'estadística per a previndre i treballar millor. S'ha avançat al que podia vindre, a la saturació de les UCI", ha remarcat.

Preguntat pels motius que portaren a tancar l'IVE, González ha defensat que l'estadística "és difícilment polititzable i el que fa moltes vegades és desmitificar i aportar rigor a moltes coses". En aquest context, ha evitat valorar el motiu pel qual el govern del PP en la Generalitat va decidir desactivar aquest institut fa deu anys, tot i considerar-ho una errada. "No sé si en aquell moment l'estadística i les dades eren incòmodes, però sí sé que aquest govern està fent un ús important d'aquestes dades", ha afegit.

González ha remarcat la importància de l'IVE per a la transparència i ha assegurat que un dels objectius que es pretén és millorar el portal per a "fer-lo més intuïtiu, per a aportar més informació i que siga més fàcil". També han anunciat un manual de bones pràctiques per ajudar a millorar les bases de dades de totes les administracions locals i millorar l'ús de les que ja existeixen. "És una ferramenta molt potent perquè inclou la base de dades territorial, fitxes de cada municipi, un repositori molt important d'informació i de dades. S'hi pot trobar bàsicament tot el que fem", ha resumit.

Durant l'entrevista, el director de l'IVE ha explicat que l'institut manté una coordinació amb la resta d'organismes semblants en altres autonomies i també amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i amb Eurostat per tal de fer comparables les dades i els models estadístics. "És molt important comptar amb aquests instituts que estudien i que donen dades objectives de la realitat, perquè sense conéixer aquesta realitat és molt difícil governar i aplicar un programa de govern. A més, és una ferramenta molt útil per a la societat, investigadors o universitats", ha emfatitzat. González, a més, ha deixat clar que la Unió Europea demana, en el marc dels fons Next Generation, que totes les mesures es facen a través d'instituts oficials i estadístiques oficials.

226 estadístiques d'interés oficial

L'IVE publica operacions estadístiques pròpies i també desagrega dades que ja publica l'INE, ha detallat el responsable de l'institut. Hi ha 226 estadístiques dins el Pla Valencià d'Estadística, aprovades per les Corts, declarades com "d'interés oficial". N'hi ha de tota mena: de confiança empresarial, d'enquesta de població activa, de producció o de condicions de vida. "Cada àrea temàtica de cada conselleria té les seues estadístiques", ha resumit.

També et pot interessar

stats