Darias defensa l'esforç del govern per a millorar el finançament autonòmic

La ministra remarca que per primera vegada en la història s'aproven 16.000 milions al marge del model de repartiment autonòmic.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, aquest dijous a València | Juan Carlos Cárdenas (EFE)
El president de la Generalitat, Ximo Puig, saluda a la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, aquest dijous a València | Juan Carlos Cárdenas (EFE)

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha remarcat aquest dijous a València l’“esforç sense precedents” del govern d'Espanya amb les comunitats autònomes i les administracions locals en matèria de finançament. Darias ha fet aquestes declaracions quan li han preguntat sobre el Consell de Política Fiscal i Financera d'aquesta setmana, que va presidir al costat de la ministra d'Hisenda, i que va acabar amb un resultat que els partits valencians, a excepció del PSPV-PSOE, han qüestionat, perquè no s'aprovà el fons d'anivellament i ni el dèficit asimètric que demanava la Comunitat, ni es va concretar quan es canviarà el model de finançament.

La ministra ha reivindicat que, per primera vegada en la història d'Espanya, un govern ha aprovat 16.000 milions d'euros al marge del sistema de finançament autonòmic, gràcies al fet que “s'ha posat en la pell de les comunitats autònomes”, les quals assumeixen gran part de les despeses de l'impacte de la crisi en sanitat i educació. I ha recordat que la Comunitat Valenciana ha rebut del fons Covid 663 milions d'euros, dels quals 449 milions han anat a sanitat i 214 milions a educació. També ha recordat que el govern acaba d'elevar el sostre de despesa i que s'ha anunciar un pla de recuperació dotat amb 72.000 milions d'euros per al període 2021-2021.

“Tenim molts temes pendents, per descomptat el finançament, però el govern d'Espanya no l'ha eludit, abans al contrari: ha entés la situació de dificultat que estan travessant les comunitats autònomes” i per això ha creat el fons Covid, ha asseverat, per deixar clar que l'executiu és conscient que queden moltes coses per fer en aquest camp.

També et pot interessar

stats