Els cultius valencians d'hivern pateixen la falta de pluja i les altes temperatures

La carxofa és la verdura de temporada més afectada, que cau al voltant d’un 30% al Camp d’Elx

Un carxofar / À Punt NTC

El cultiu de carxofa és el més afectat per les altes temperatures impròpies d’aquesta època de l’any, i al Camp d’Elx (Baix Vinalopó) ha caigut aquesta temporada al voltant d'un 30%. Segons els càlculs, enguany es colliran prop de nou milions de quilos, en comparació amb els catorze milions d'altres anys; per això els agricultors es plantegen substituir les varietats tradicionals per les híbrides. 

El president d’AVA-Asaja a Elx, Pedro Valero, ha explicat en declaracions als mitjans que la varietat tradicional es veu molt afectada pels fongs del terra, mentre que algunes de les híbrides són més resistents.  

Segons dades d'AVA-Asaja, al Camp d'Elx enguany s'ha plantat un 6% menys de superfície d'hortalisses d'hivern, però malgrat això es colliran al voltant de 18,5 milions de quilos d'hortalisses fresques i de qualitat. Valero ha indicat que es deu al fet que hortalisses com ara el bròcoli, la coliflor, la col o el romanesco han augmentat una mica la producció i se’n colliran huit milions de quilos. Per a les faves, en canvi, la temporada és roïna. La vista està posada en les varietats més tardanes, perquè les primerenques no han quallat.

Enguany la campanya està fortament marcada per la sequera i les altes temperatures que dificulten el correcte desenvolupament de les plantes. Paco Coves, agricultor del Camp d’Elx, ha dit, en declaracions a À Punt, que els falta aigua de pluja i una mica més d’aigua per a regar, però que enguany no ha caigut ni una gota i no saben com acabarà la campanya. Per la seua part, el president d’AVA-Asaja Alacant, José Vicente Andreu, ha recalcat en declaracions als mitjans que l’aigua és fonamental per a la supervivència dels cultius de la zona.

També et pot interessar

stats