Crevillent acull la primera comunitat energètica a Espanya que comparteix l'energia entre els consumidors

Abastirà 65 famílies de la pedania del Realengo, de Crevillent, al Baix Vinalopó. Un projecte pioner que naix amb la filosofia del consum energètic de proximitat

Crevillent acull la primera comunitat energètica a Espanya que comparteix l'energia entre tots els consumidors
Cristina Lavara
Marta López
16 de setembre 2021 - 22:02

L'autoconsum s'ha convertit en una bona fórmula per a abaratir la factura de la llum. En aquest sentit, la Unió Europea està incentivant les comunitats energètiques, que rebran 100 milions d'euros en subvencions.

A Crevillent està la comunitat energètica més gran del continent, amb 11.000 socis. Un projecte d'investigació de dos anys impulsat per la Unió Europea ha donat com a resultat la primera cèl·lula urbana a Espanya que comparteix l'energia entre tots els consumidors, i que aquest dijous ha quedat inaugurat.

Aquest nou punt compartit de generació elèctrica abastirà 65 famílies de la pedania del Realengo de Crevillent, al Baix Vinalopó. Un projecte pioner que naix amb la filosofia del consum energètic de proximitat.

Un sistema de bateries permet acumular l'energia durant el dia
Un sistema de bateries permet acumular l'energia durant el dia / À Punt NTC

Joaquín Mas, director general del Grup Enercoop-Cooperativa de Crevillent, ha explicat a À Punt que l'objectiu d'aquests projectes és produir l'energia al mateix punt on vaja a consumir-se. "D'aquesta manera evitem una pèrdua del 8% al 10% de l'energia en el transport". Un dels socis de la cooperativa elèctrica de Crevillent, Ginés Fernández, ha explicat a À Punt que suposa un estalvi per a tots i totes. "A més d'utilitzar una energia que està al nostre abast", explica Ginés.

Els pròxims anys s'instal·laran 14 cèl·lules més en espais públics cedits per l'ajuntament. Es tracta de fórmules d'autoconsum col·laboratiu per a pal·liar l'alta volatilitat del preu de la llum.

Un sistema de bateries permet acumular l'energia durant el dia i que es puga consumir de nit. Europa ha marcat el camí cap a aquestes comunitats energètiques, en què el consumidor té un paper actiu en la producció i gestió.

Crevillent té la cooperativa més gran d'Europa que va ser fundada el 1925
Crevillent té la cooperativa més gran d'Europa que va ser fundada el 1925 / À Punt NTC

Crevillent, amb la cooperativa més gran d'Europa, fundada el 1925, és el millor escenari per a fer els primers passos. Seguint l'aprenentatge d'aquesta fotovoltaica, ara el repte és fer instal·lacions més reduïdes i en espais públics urbans més pròxims al consumidor final.

Els pròxims anys s'instal·laran 14 cèl·lules més com la que s'ha inaugurat aquest dijous, en espais públics cedits per l'Ajuntament. Es tracta de fórmules d'autoconsum col·laboratiu per a pal·liar l'alta volatilitat del preu de la llum.

També et pot interessar

stats