El creixement de la Comunitat Valenciana es reduirà fins a l'1,4% el 2020 per l'alentiment econòmic

BBVA Research estima que es crearan 74.000 nous llocs de treball entre 2019 i 2020.

VÍDEO | El creixement de la Comunitat Valenciana es reduirà fins a l\'1,4% el 2020 per l\'alentiment econòmic

En el primer semestre de 2019, la Comunitat Valenciana va continuar creixent a un ritme similar al de 2018, al voltant del 0,5% trimestral. No obstant això, l'última informació disponible apunta al fet que l'activitat es desaccelera en la segona part de l'any, en què el creixement trimestral es podria situar al voltant del 0,2-0,3%. Per això, el BBVA Research preveu que el PIB de la Comunitat creixerà un 2,0% en 2019, i que es desaccelerarà fins a l'1,4% en 2020. Amb això, la Comunitat Valenciana enllaçaria set anys de recuperació. Així ho indica el Servei d'Estudis del BBVA en l'últim informe sobre la situació econòmica a la Comunitat Valenciana, que ha presentat a València el responsable d'Anàlisi Econòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i David Conde, director de la Territorial Est de BBVA.

En aquest context, diversos factors expliquen el menor ritme de creixement de l'economia valenciana. Així, la demanda interna mostra una major desacceleració de l'esperada, principalment per l'alentiment de la despesa de les llars valencianes. Això es deu a l'esgotament de la demanda embassada durant la crisi i dels efectes de les polítiques expansives, elements que van actuar de suport en anys anteriors. No obstant això, aquesta desacceleració està sent menys intensa a terres valencianes que a la resta de l’Estat. De la mateixa forma, la inversió en maquinària i en equips podria moderar l'avanç, i la d'habitatge continuarà contribuint favorablement a incrementar l'activitat, però amb un menor dinamisme.

A més, durant els primers nou mesos de 2019, l'evolució de la demanda externa ha sigut favorable, principalment pel bon comportament del turisme espanyol que, amb un creixement superior al 5%, ha compensat la caiguda de turistes estrangers. Per zones

turístiques, la Costa de Castelló va experimentar el major dinamisme, mentre que la Costa Blanca va registrar increments més moderats. D'altra banda, les vendes de béns també s'han vist impulsades pels béns d'equip i la recuperació del sector automotriu.

Malgrat les incerteses, com ara el Brexit i els aranzels, el BBVA considera que l'economia espanyola i la valenciana estan millor preparades per a fer front a un escenari de menor creixement.

L'ocupació continua dinàmica

Si es compleix l'escenari previst, entre el final de 2018 i el de 2020 el Servei d'Estudis de BBVA preveu la creació de 74.000 nous llocs de treball a la Comunitat Valenciana. Això permetria reduir la taxa d'atur fins al 13,3% de mitjana en 2020, encara 1,3 punts percentuals per damunt del nivell precrisi.

En línia amb un comportament una mica menys vigorós del PIB, les dades disponibles de 2019 apunten que s'està desaccelerant el ritme de creació d'ocupació, principalment en la segona part de l'any. Malgrat això, la Comunitat Valenciana es confirmaria com la segona autonomia després de Madrid amb un creixement més elevat de l'afiliació.

També et pot interessar

stats