El CPFF suspén la votació dels objectius de dèficit de les comunitats autònomes

La votació s’ha retirat de l’orde del dia després del no del Congrés a la senda del Govern.

María Jesús Montero presideix la reunió amb els consellers d'Hisenda de les comunitats autònomes
María Jesús Montero presideix la reunió amb els consellers d'Hisenda de les comunitats autònomes / Mariscal (Efe)

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha retirat de l'orde del dia l'aprovació dels objectius d'estabilitat pressupostària individuals de cada regió, després del rebuig del Congrés, divendres, a la senda d'estabilitat per al període 2019-2021 de l'executiu de Pedro Sánchez. 

El govern ha informat a les comunitats autònomes que aprovarà en el Consell de Ministres de l’última setmana d’agost una nova senda de dèficit, prèviament negociada amb els partits polítics per aprofitar la flexibilització oferida per Brussel·les. El marge suposava 220.000 milions d’euros per a la Comunitat Valenciana i, en cas de no arribar, deixa el nostre territori en una situació complicada. 

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que ha acudit a la cita a Madrid, ha qualificat la situació d'“extremadament complicada”. “Els recursos per a la Comunitat Valenciana ja són molt menys. Algunes de les polítiques socials que voliem fer ja no podrem fer-les amb l’ambició que voldríem”, ha afegit. 

D’altra banda, el president de la Generlitat, Ximo Puig, ha afirmat que el Consell acudeix a la cita amb la millor voluntat d'acord. Puig ha manifestat que, tot i que veu al govern de Pedro Sánchez amb bona voluntat, no rebaixaran mai el nivell d’exigència dels valencians i les valencianes. 

El Congrés va rebutjar divendres els objectius de dèficit i deute públic per a 2019-2021 amb els vots en contra del PP, Ciutadans, UPN, Bildu, Fòrum Astúries i Coalició Canària, i les abstencions d'Units Podem, Compromís, ERC i PDeCAT, enfront dels vots a favor del PSOE i PNB.

En cas que la senda que tornarà a presentar en un mes el govern central no aconseguira de nou el suport de la cambra alta, els objectius de dèficit per a les comunitats autònomes tornarien a quedar determinats per l'anterior senda del govern del Partit Popular, més restrictiva, que preveia un dèficit del 0,1% per a les comunitats en 2019.

També et pot interessar

stats