La Covid-19 causa una de cada quatre baixes laborals

Les xicotetes i mitjanes empreses són les que més en noten l'impacte, i en molts casos han de tancar.

El coronavirus ha disparat les baixes laborals a la Comunitat Valenciana

La Covid-19 ha disparat les baixes laborals un 16% a la Comunitat Valenciana, i una de cada quatre absències ja es deu a la malaltia causada pel SARS-CoV-2. El nou coronavirus és, per tant, la causa de més de 131.000 baixes, de les vora mig milió que es van registrar entre els mesos de febrer i octubre.

La situació afecta tot tipus d'àmbits laborals, però té un especial impacte en les xicotetes i mitjanes empreses, perquè en molts casos no poden reorganitzar-se i es veuen obligades a tancar. "En les pimes amb dos o tres treballadors, quan una persona es contagia, o hi ha sospita de contagi, la situació afecta tota la plantilla, que ha de confinar-se deu dies seguint el protocol del servei de salut", explica Alfredo Hernández, vicedegà del Col·legi d'Economistes.

Els sindicats denuncien que la majoria d'aquestes baixes es tramiten com a contingències comunes, i no com a baixa laboral, tot i que el contagi es produeix, normalment, en el lloc de faena. Des de CCOO avisen que de 131.300 baixes per coronavirus, només 132 s'han reconegut com a contingència laboral. I avisen les persones afectades que amb aquesta forma de procedir poden perdre prestacions socials.

Una altre problema és que el fet de cuidar una persona confinada, com ara un fill o un filla, no està cobert per una baixa, i el treballador ha d'arribar a un acord amb l'empresa. Per exemple, que li anticipen les vacances, apunta Hernández. Una altra opció és trobar algú que puga encarregar-se de cuidar la persona que fa quarantena, sempre tenint en compte, afegeix, que "pot estar infectada i que hi ha risc de contagi".

També et pot interessar

stats