El cost per hora treballada tanca 2019 amb un augment d'un 2,2%

Els sectors més beneficiats són l’immobiliari i el de subministrament d’aigua, mentre que les energètiques i les activitats artístiques registren les variacions més baixes.

Treballador del calcer, en una imatge d’arxiu
Treballador del calcer, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

El cost per hora treballada va repuntar un 2,2% en el quart trimestre de 2019 respecte al mateix període de 2018, segons les dades provisionals facilitades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els sectors més beneficiats han sigut l’immobiliari i el de subministrament d’aigua, mentre que les energètiques i les activitats artístiques a penes van notar la millora.

Sense tindre en compte l’ajust estacional i de calendari, la taxa trimestral és de l’1,3% degut, fonamentalment, al major pes dels pagaments extraordinaris en l’últim mes de l’any respecte al trimestre anterior. Eliminant els efectes estacionals i de calendari, el cost laboral per hora treballada va avançar un 3% en el quart trimestre en relació amb el mateix període de 2019, enfront del 2,4% del trimestre anterior. Amb aquest increment, s’encadenen dotze trimestres de taxes positives en la sèrie corregida.

Les àrees d’activitat més afectades

L’índex de cost laboral harmonitzat registra els majors increments en les activitats immobiliàries (6,6% de variació interanual, amb dades corregides), seguit del subministrament d’aigua i activitats sanitàries. En canvi, les variacions més baixes es troben en el subministrament d’energia (0,8), les activitats artístiques i la indústria manufacturera.

També et pot interessar

stats