Les Corts demanen a Europa que reconsidere l'impacte de Mercosur en els productes valencians

Proposen que el govern d'Espanya incremente els controls fitosanitaris i vigilen que es complisca la normativa europea.

Les Corts demanen a Europa que reconsidere l\'impacte de Mercosur en els productes valencians
Les Corts demanen a Europa que reconsidere l'impacte de Mercosur en els productes valencians

Les Corts han acordat demanar a la Comissió Europea que reconsidere l'impacte de l'acord amb Mercosur sobre els productes del sector cítric, l'arròs i la mel. Així mateix, demana que el cítric es considere un "producte sensible".

La iniciativa, presentada per Ciutadans i que ha tingut el suport de la resta de grups en la comissió d'agricultura, també demanarà al govern espanyol que enfortisca els controls fitosanitaris i que vigile que es compleixen les exigències en qualitat i seguretat alimentària dins del territori europeu. Així mateix, també l'insta a millorar la coordinació i l'harmonització dels controls d'entrada de mercaderies, tant als ports espanyols, com europeus i als països d'origen.

Entre les mesures, també ha reclamat més finançament per a l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) amb l'objectiu de millorar la investigació científica i el desenvolupament tecnològic en el sector agroalimentari valencià.

Ús de pesticides prohibits

La Unió de Llauradors ha denunciat que Sud-àfrica i el Mercosur utilitzen pesticides prohibits a la Unió Europea en el tractament dels cítrics. L'organització assegura que després de les anàlisis efectuades en un laboratori de la Comunitat Valenciana, els resultats han donat positiu en carbendazima, prohibit des del 2016, així com en set matèries actives de pesticides "menys sostenibles" des del punt de vista mediambiental.

Amb aquests resultats, la Unió demana que es prenguen dues mesures. D'una banda, prohibir la importació de cítrics de països tercers que tinguen autoritzada la utilització de matèries actives prohibides per la UE, i d'altra, que les cadenes de distribució i els supermercats no accepten aquests tipus de productes.

També et pot interessar

stats