El coronavirus deixa 282.891 aturats més a Espanya a l'abril, i la desocupació frega els 3,9 milions

La taxa d'atur deixa la major pujada de la història aquest mes, mentre que la Seguretat Social perd quasi 950.000 afiliats des de març.

La pujada de l'atur d'abril d'enguany és la més alta registrada mai en aquest mes dins la sèrie històrica
La pujada de l'atur d'abril d'enguany és la més alta registrada mai en aquest mes dins la sèrie històrica / Efe

El nombre d'aturats registrats s'ha disparat a l'abril un 8%, amb 282.891 aturats més, l’increment més gran en un mes d'abril de tota la sèrie històrica, a causa de la crisi originada pel coronavirus, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social. El volum total d'aturats se situa així en 3.831.203, la més alta del registre des de maig de 2016.

La pujada de la desocupació a l'abril és inferior a la que es va registrar al març, quan l'atur va pujar en més de 302.000 persones, l’ascens més alt en qualsevol mes de tota la sèrie històrica. En l'últim any la desocupació acumula un augment de 667.637 persones, un 21,1% més.

Malgrat això, la pujada d'abril d'enguany és la més alta registrada mai en aquest mes dins la sèrie històrica. Supera en més de 243.000 persones el que fins ara era el repunt més gran: el d'abril de 2009, quan en plena crisi econòmica la desocupació va pujar en quasi 40.000 persones.

La dada d'atur d'abril, igual que va passar al març, no inclou els treballadors que es troben en suspensió d'ocupació o reducció horària a conseqüència d'un ERTO, ja que la definició d'atur registrat no els comptabilitza com a aturats.

La Seguretat Social perd quasi 950.000 afiliats des de mitjan març

La Seguretat Social ha perdut 947.896 afiliacions des del 12 de març fins a final d'abril per la pandèmia de la Covid-19, segons les dades facilitades pel govern. Només a l'abril s'ha perdut una mitjana de 548.093 afiliats, la xifra de destrucció d'ocupació més gran en aquest mes des de 2009. La xifra de persones amb treball és ja a Espanya de 18.458.667 persones.

Augmenten un 136,5% les prestacions per desocupació

El Ministeri de Treball ha destacat que la xifra de beneficiaris de prestacions per desocupació s'ha situat en 5.197.451 persones a l'abril, la qual cosa suposa un 136,5% més que a l'abril de 2019 i un nou rècord històric de prestacions abonades pel servei públic d'ocupació estatal (SEPE).

Sindicats i patronal demanen prolongar els ERTO

La patronal empresarial CEOE i els sindicats UGT i CCOO consideren que encara que les xifres d'atur d'abril "no són bones", els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major han evitat que "siguen encara pitjors". És per això, que tant el vicepresident de la CEOE, Íñigo Fernández de Mesa, com el secrentari d'UGT, Pepe Álvarez, han advocat per flexibilitzar i prolongar aquests ERTO, de manera que els empleats tornen als seus llocs de treball a mesura que es recupere l'activitat i no necessàriament en alçar-se l'estat d'alarma. La secretària d'Ocupació de CCOO, Lola Santillana, ha advertit que sense les mesures extraordinàries adoptades pel govern espanyol, com la limitació dels acomiadaments i els ERTO, "el dany en el teixit productiu i la destrucció de l'ocupació haurien sigut molt superiors".

D’altra banda, el president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha afirmat que les dades d’atur registrat i afiliació a la Seguretat Social del mes d’abril són “terribles” i que sense suport a empreses es va a l’“abisme laboral”.

També et pot interessar

stats