El coronavirus aboca la indústria valenciana a buscar proveïdors alternatius a la Xina

Els països exportadors que podrien resultar beneficiats són Turquia, el Marroc, països comunitaris de l’est d’Europa i Rússia.

Una parella espera el seu vol a l’aeroport Barcelona-el Prat
Una parella espera el seu vol a l’aeroport Barcelona-el Prat / Nacho Doce (Reuters)

La parada de l’activitat a la Xina per a evitar la propagació del coronavirus està generant conseqüències globals més allà de les sanitàries. Afecta també les empreses valencianes, especialment en indústries proveïdores de subministraments.

És el cas dels sectors del tèxtil (el 26% dels seus subministraments procedeixen de la Xina), l’automòbil (20% dels pneumàtics són importats), accessoris per a canonades de coure (85%), productes metàl·lics (40% dels ferratges) o la indústria química (14%). Així ho adverteix l’informe de la Cambra de Comerç de València: L’impacte del coronavirus en les importacions de subministraments de la Comunitat Valenciana, que augura que la incertesa i els costos no previstos afectaran les empreses espanyoles. Més de 160 empreses espanyoles estan implantades a la Xina, de les quals 38 són valencianes.

El document avisa que la parada en l’ocupació i el tancament potencial de fronteres “distorsionarà significativament la cadena de subministraments a escala global, on la Xina té un pes i protagonisme elevat”. Ara, el grau de distorsió dependrà de l’evolució del contagi, tant al país asiàtic com en altres llocs.

En territori valencià, les importacions de productes procedents de la Xina té major pes en les primeres matèries, semimanufacturades i components d’automòbil, atés que suposen la quarta part del total. La possibilitat d’una creixent falta d’abastiments es tradueix en una “desviació del comerç” i, segons l’estudi, aboca a les empreses a buscar proveïdors en un altre país. “Pot vindre acompanyat de canvis de preus, normalment a l’alça, i implica o reducció de marges empresarials o augment de preus finals dels béns”, adverteixen.

Possibles països exportadors

Els països exportadors que podrien resultar beneficiats són Turquia, el Marroc, països comunitaris de l’est d’Europa i Rússia. També altres països asiàtics amb menor risc de contagi i sense restriccions en el comerç (Corea, l’Índia, Tailàndia) i alguns països americans com Mèxic, els Estats Units i el Brasil).

També et pot interessar

stats