El cooperativisme esclata a Alacant com una nova forma d’entendre la iniciativa empresarial

Durant 2021 es van crear a la Comunitat Valenciana 171 cooperatives, de les quals més de la meitat, en concret 87, van nàixer a Alacant

Un dels espais de TerretUp
Un dels espais de TerretUp a Alacant / TerretUp

La primera empresa a la Comunitat Valenciana que ofereix una xarxa pública de tecnologia Blockchain és una cooperativa molt jove i està a Alacant. Cooperativisme i digitalització, dues realitats que han aparegut en moments ben diferents que ara s'alien en BlockchainFue. Impulsada l'abril de 2020 per un grup d'investigació sobre aquesta tecnologia de la Universitat d'Alacant, la cooperativa pretén ajudar les empreses, institucions i particulars a aprofitar les noves tecnologies. "És una cooperativa que dona serveis de xarxa Blockchain a administracions i particulars", resumeix Carmen Pastor, directora del comité tècnic de BlockchainFue.

La Cambra de Comerç d'Alacant, l'empresa pública Istec, el Consell General de Col·legis d'Administradors de Finques d'Espanya, la cooperativa energètica Enercoop o Caixa Popular són sols alguns dels 14 socis cooperatius que ja té BlockchainFue per tota Espanya. "Nosaltres posem la carretera", resumeix Pastor. Una tecnologia "molt potent" i un servei molt qualificat per a una "infraestructura crítica" per les dades que gestiona, agrega. La directora tècnica d'aquesta iniciativa emfatitza el valor de la cooperativa per a una iniciativa que ha de garantir en tot moment que no és manipulable. "Tots tenen el mateix vot i així garantim que ningú tinga la majoria", remarca. "El cooperativisme és una garantia", insisteix.

Aquesta cooperativa és una iniciativa cridanera pel seu contingut, però forma part dins una tendència que la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha detectat a les comarques del sud. "Des de l'any 2017 es veu clarament un alt dinamisme en la creació de cooperatives en la província d'Alacant; i el cert és que el 2021 va ser un any excepcional en aquest sentit. Del total de les 171 cooperatives que van nàixer a la Comunitat Valenciana, a Alacant se'n van crear 87; a València, 71; i a Castelló, 13. Va ser l'única vegada en els 36 anys en què s'han enregistrat dades que Alacant està per damunt de la província de València", explica Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Pel que fa a les dades de 2022 es van crear un total de 161 cooperatives; de les quals 85 són de València; 60 d'Alacant; i 16 de Castelló.

Aquesta vitalitat és una "sorpresa" agradable per al món cooperatiu i una nova via de creixement per a un sector molt arrelat al territori autonòmic, tot i que tradicionalment a activitats diferents. Durant els últims anys, la creació de noves cooperatives a Alacant arriba de la mà d'emprenedors vinculats molt sovint (tot i que no de forma exclusiva) a professions com ara el disseny, les noves tecnologies o la comunicació. "És una fórmula molt interessant per al tema professional", remarca Villaescusa. En tot cas, el responsable cooperatiu recorda que aquesta fòrmula tradicionalment ha tractat de "donar resposta a les necessitats de les persones" i, en eixe fil argumental, aquesta tendència sí que respon a la tradició.

Una reacció a la forma clàssica de fer empresa

Què està passant a Alacant? "En els últims anys hi ha una intenció de treballar més amb una sensibilitat social que ha calat a Alacant", explica Verónica Cerdán, sòcia fundadora de Makinacción, una de les cooperatives que participen de TerretUp. Una reacció a la forma clàssica de fer empresa, "una altra manera d'entendre el concepte empresarial".

TerretUp "és un nou concepte d'espai de treball col·laboratiu en el qual les persones i les organitzacions s'uneixen per a activar una transformació social real i significativa", remarca la Confederació de Cooperatives. El projecte, que té un format de cotreball, va nàixer el 2020 a partir de tres cooperatives, referents d'emprenedoria: Makinacción, Impulso Cooperativo i Genion. La intenció: fomentar els espais vinculats al cooperativisme, atraure talent al sector cooperatiu i a l'economia social, segons remarca Cerdán.

"És una fórmula molt nova. En l'àmbit d'Espanya hi ha alguns coworkings que són cooperatives, i una altra cosa és que en aquest espai es generen les línies dels principis cooperatius", agrega aquesta emprenedora. A TerretUp treballen 8 o 9 cooperatives de diferents sectors, tot i que Cerdán remarca que "hi ha una força important en el sector de la comunicació, del disseny i de la creativitat en general".

"Aquestes cooperatives són en bona part les responsables d'haver convertit Alacant en un pol d'emprenedoria cooperativa que ha convertit el co- en marca de la casa (col·laborar, cooperar, compartir). És un laboratori d'innovació social en el qual estan naixent xicotets grans projectes d'economia social", remarca la Confederació.

També et pot interessar

stats