El cooperativisme agroalimentari planta cara a la pandèmia

El sector no ha patit ERTO i cap cooperativa està entre les empreses que han tancat a la Comunitat Valenciana

Una cooperativa citrícola, en una imatge d'arxiu
Una cooperativa citrícola, en una imatge d'arxiu

Més demanda, la consideració de servei essencial i una estructura societària més resistent són la fórmula guanyadora per a les cooperatives agroalimentàries valencianes. El sector està aconseguint capejar la tempesta econòmica derivada de la Covid-19. I ho està fent mantenint el treball, sense recórrer a ERTO i sense tancar negocis.

“Les cooperatives agroalimentàries valencianes mantenen al voltant de 20.000 ocupacions, de les quals un 74% són de caràcter fix o fix discontinu”, explica un portaveu de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana a falta de conéixer les dades de tancament de 2020, encara no presentades. I en un context de presentació massiva d’ERTO, el sector no n’ha presentat cap. L’organització remarca que el sector no va deixar de treballar pel seu caràcter essencial.

Un exemple d’aquesta situació el trobem en les cooperatives citrícoles de la Ribera, que han registrat en diversos moments de la pandèmia increments de la demanda de fins a un 20%. El confinament va coincidir en la segona meitat de la campanya citrícola. I la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana agrega que es va produir un fort increment de la demanda de cítrics per part dels consumidors. La demanda es manté des de l’inici de la campanya actual.

La Comunitat Valenciana té 261 cooperatives agroalimentàries que facturaren vora 2.200 milions d’euros, segons les últimes dades publicades corresponents a 2018. Les cooperatives agroalimentàries valencianes representen el 10,5% del total espanyol. Les comarques de la Ribera i la Plana d’Utiel-Requena, a València, la Plana Baixa i el Baix Maestrat a Castelló, i l’Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà a Alacant són les zones amb més concentració cooperativa del territori.

La Confederació de Cooperatives es mostra convençuda que el sector eixirà reforçat de la crisi i recorden que així ha ocorregut en les anteriors. I detallen que entre el gener i juny de 2020 es van crear 84 cooperatives amb 299 socis.

També et pot interessar

stats