Cooperatives agroalimentàries valencianes alerten sobre l'acord comercial UE-Mercosur

Sectors com els cítrics o l'arròs es veuran especialment perjudicats per l'acord signat a Osaka.

Acord comercial aconseguit entre la Unió Europea i Mercosur, anunciat en la cimera del G20 celebrada a Osaka (Japó)
Acord comercial aconseguit entre la Unió Europea i Mercosur, anunciat en la cimera del G20 celebrada a Osaka (Japó) / Franck Robichon (Efe)

L'organització Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana ha mostrat el seu rebuig als termes actuals de l'acord comercial aconseguit entre la Unió Europea i Mercosur, anunciat divendres passat en el marc de la cimera del G20 celebrada a Osaka (Japó)

Cirilo Arnandis, president de Cooperatives Agroalimentàries, assenyala que "falten detalls per concretar, la revisió jurídica dels termes de l'acord i que el nou Parlament Europeu ho ratifique, cosa que no succeirà fins d’ací a uns quants mesos, i que podria comportar objeccions al seu contingut". Per a Arnandis, el que es coneix de l'acord suposa "una nova dificultat per al sector agroalimentari valencià".

És per això que demana la màxima implicació política per a la seua defensa: "No és lògic ni acceptable que Espanya impulse la signatura d'un acord tan nociu per al seu segon sector exportador".

Importacions de suc de taronja

Segons denuncien, en l'àmbit de les produccions tradicionals valencianes, els cítrics o l'arròs també patiran en gran mesura les concessions recollides en l'acord. En el cas dels cítrics, s'ofereix la liberalització, progressiva i en un període de deu anys, de les importacions de suc de taronja del Brasil, que ja copen el 90% del mercat comunitari.

Això suposarà el tancament de les poques indústries que queden a l'Estat, imprescindibles per a l'equilibri del mercat de fresc, perquè donen eixida als fruits de pitjor aptitud comercial, i es convertirà en un element més de tensió en la ja delicada situació econòmica i social de les zones productores.

Greus desequilibris per l'entrada d'arròs de països tercers 

En el cas de l'arròs, segons expliquen, s'ha oferit a Mercosur un contingent de 150.000 tones amb un aranzel de 290 euros/tona. La recent aplicació de la clàusula de salvaguarda a les importacions procedents de Cambodja i Myanmar "demostra els greus desequilibris que suposen per al mercat europeu l'entrada d'arròs procedent de tercers països en condicions clarament avantatjoses enfront de les produccions comunitàries".

Cartes a Sánchez i Puig

Aquesta mateixa setmana, Cooperatives Agroalimentàries havia remés una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, exposant els seus recels sobre l'acord i sol·licitant la seua implicació personal davant del Govern d'Espanya per a defendre l'agricultura valenciana.

També et pot interessar