El CoolRail tracta d’unificar els serveis de fruita i verdura d’Europa

El primer tren frigorífic connecta Silla amb Rotterdam i eixirà tres vegades per setmana.

El comboi CoolRail, en una imatge d'arxiu
El comboi CoolRail, en una imatge d'arxiu / Sandra Zeillstra (Europa Press)

El CoolRail és el primer tren completament dedicat a transportar fruites i hortalisses en contenidors refrigerats, que recorrerà del sud al nord d'Europa. El comboi connecta Silla (Horta Sud), amb la ciutat holandesa de Rotterdam, i eixirà tres vegades per setmana.

Aquest tren frigorífic fa quasi mig quilòmetre de llarg i porta fruites i verdures de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria. “L’eix Espanya-Holanda és el més gran de productes frescos d’Europa”, ha manifestat Fred Lessing, responsable de transport internacional d’Euro Pool System

El tren es va posar en marxa el 6 de maig, però aquest dimarts ha sigut la presentació oficial a productors, comercialitzadors de fruites i operadors logístics. El CoolRail pretén unificar tots els serveis per a facilitar el negoci i aconseguir un transport més sostenible; de fet, asseguren que cada any reduirà en 15.000 tones les emissions de CO2 perquè evita 12.000 viatges en camió.

“Fa anys que esperem el corredor mediterrani, i aquest és un pas de gegant perquè es faça realitat”, ha destacat Bartolomé Saro, responsable d'Euro Pool System al sud d'Europa, sobre el fet que s’haja de canviar de tren en arribar a França. També ha avançat que aspiren a llogar un tren diari a Rotterdam i des d’allí distribuir per mar al Regne Unit i Escandinàvia, a més d’arribar a Colònia.

També et pot interessar

stats