Control de preus i prohibició de la venda a pèrdues: les mesures per a pal·liar la crisi del camp

El nou reial decret obliga els operadors a abonar a l'immediatament anterior un preu igual o superior al cost de producció.

VÍDEO | Control de preus i prohibició de la venda a pèrdues: les mesures per a pal·liar la crisi del camp

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret pel qual s'adopten determinades mesures urgents per a garantir uns preus justos per als agricultors i ramaders que cobrisquen els preus de producció, al mateix temps que eliminarà la venda a pèrdues.

El reial decret per a modificar la llei de la cadena alimentària contempla com a principal novetat obligar al fet que cada operador abone a l'immediatament anterior un preu igual o superior al cost de producció del producte.

Així mateix, es preveu que l'operador que s'encarregue de la venda final del producte al consumidor no puga repercutir en cap dels operadors anteriors el risc empresarial derivat de la seua política comercial en matèria de preus oferits al públic.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha recordat que “si cada un assumim la nostra responsabilitat en el marc de la cadena, crec que és possible que els preus al consumidor no s’incrementen i que al mateix temps hi haja una millor retribució per a agricultors i ramaders”.

També es preveu com a novetat destacada la inclusió del cost de producció en el preu com a element mínim dels contractes.

En la llei originària es té en compte en la composició del preu, el conjunt de factors objectius, verificables, no manipulables que han de ser expressament establits en el contracte. No obstant això, no inclou expressament un factor que es considera essencial per la determinació com és el cost de producció.

Així, Planas ha aclarit que el càlcul dels costos precisament vindrà determinat per “venedors i compradors” en funció d’una sèrie de factors com la despesa en salaris, productes o béns com l’energia o índexs estadístics oficials. A més, a partir d’ara es prohibeixen les “promocions de caràcter enganyós” de cara al consumidor i es qualifica com a “falta greu i molt greu” que no hi haja contractes escrits a l’hora d’executar una venda entre tots els que componen el sector agroalimentari.

Amb la finalitat d'assegurar el compliment d'aquestes premisses, la norma incorpora una llista exemplificativa d'elements que han de considerar les explotacions agràries i índexs que, entre altres, puguen emprar-se per a assegurar aquesta objectivitat en la determinació.

Així mateix, la norma recull una fiscalitat més fraccionada en els pagaments dels joves agricultors per les ajudes de la política agrària comuna (PAC), que ara podran abonar en quatre anys.

A més, el Consell de Ministres ha aprovat reduir a 20 el nombre de jornades necessàries al camp per a l'accés al subsidi per desocupació, així com a la renda agrària als treballadors eventuals agraris residents en les comunitats autònomes d'Andalusia i Extremadura. També ha bonificat la conversió de contractes eventuals agraris a indefinits o fixos discontinus en aquest sector.

També et pot interessar

stats