El consumidor té davant seu un panorama de molta incertesa de cara a comprar un vehicle

Anfac diu que el comprador està retardant la decisió de compra a l’espera que el govern espanyol aclarisca el futur de les diverses tecnologies.

Clients en un concessionari de vehicles en una imatge d'arxiu
Clients en un concessionari de vehicles en una imatge d'arxiu / Europa Press

El consumidor té davant seu un panorama de “molta incertesa” pel que fa a la compra d'un vehicle, a causa de les diferents declaracions que ha fet el govern central en els últims mesos sobre el futur de les diverses tecnologies en els vehicles, motors de gasolina, dièsel, híbrids i elèctrics.

Així, ho ha assegurat a Les notícies del matí Noemí Navas, directora de comunicació d’Anfac, que és la patronal de fabricants de vehicles. Segons Navas, el consumidor “està retardant la decisió de compra” d’un vehicle a l’espera que el govern central aclarisca les coses davant la incertesa sobre “quina tecnologia tindrà ajudes i quines estaran prohibides”.

Les matriculacions de vehicles van començar al gener amb el creixement del 20,3% i va aconseguir a l’agost el màxim amb un 48,7%. A partir d’aquell moment, al setembre, la venda de cotxes es va afonar i ha acabat els últims quatres mesos de l’any amb xifres negatives. El desembre de 2018, la baixada del 4,2% en la venda de vehicles s’ha notat sobretot en el motor dièsel, cosa que coincideix amb l’anunci del govern de prohibir-ne la venda a partir de 2040.

El descens registrat al desembre es va centrar en els clients particulars, amb una caiguda de les compres superior a l’11%, mentre que les matriculacions a càrrec d’empreses i firmes de lloguer van tornar a pujar.

La xifra de venda de cotxes dièsel cau a nivells de 1996

La proporció de vehicles dièsel enfront dels de gasolina ha caigut fins a ser la més baixa des de l’any 1996. L’any passat, el 35,8% dels cotxes que es vengueren eren d’aquest tipus, mentre que la resta van ser de gasolina (57,5%) o híbrids i elèctrics (6,6%). Per contra, la venda de cotxes elèctrics s’ha incrementat un 62,6%.

El 2018 acaba amb la xifra de més d’1.321.000 vehicles matriculats, un 7% més que l’any anterior.

També et pot interessar

stats