El consum de llegums a Espanya va créixer un 2,8% en 2018
La ingesta mitjana per persona va ser de 3,2 quilos, mentre que als anys huitanta la xifra superava els 8 quilos.
El consum de llegums es va incrementar durant el 2018 en un 2,8% respecte de l'any anterior, segons dades publicades pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en l’informe del consum alimentari a Espanya del 2018.
L'Associació de Productors de Llegums d'Espanya explica que l'increment del consum va començar en 2016, quan es va passar dels 3,06 quilos a l'any per càpita en 2015, als 3,1 quilos de 2016. En 2018 es va arribar als 3,2 quilos, i es van consolidar uns registres positius per a aquest component fonamental de la dieta mediterrània, segons l'associació.
La despesa mitjana per persona i any en llegums és de 6,21 euros, el que suposa un increment del 5,9%. Els llegums representen un 0,41% del valor total que les llars destinen al consum domèstic d'alimentació i begudes.
Tot i les xifres positives, l'Associació de Productors de Llegums d'Espanya assenyala que encara s'està "molt lluny de les xifres de dècades passades", en què es registraven, a principis d'aquest segle, consums superiors als 4 quilos per càpita. En els anys 90 del segle passat el consum era de 7 quilos, i en la dècada dels 80 era superior als 8 quilos.
El cigró, el llegum més consumit
Pel que fa a les preferències en llegums, el més consumit és el cigró, amb una ingesta aproximada per persona i any de 1,29 quilos, xifra que a més creix un 3,8%. Les llentilles freguen el quilo de consum mitjà, i aquest també s'ha incrementat en un 4,7%. Els fesols són els únics llegums que durant l'any 2018 experimentaren un lleuger descens del consum, tot i que també va ser alt.