El consum impulsa el creixement del PIB un 0,5% en el segon trimestre, una dècima més del que s'esperava

L'avanç interanual del PIB s'ha situat entre l'abril i el juny en el 2,2%, dos punts per davall del registrat en el primer trimestre, a causa de la pèrdua de força del sector exterior

matge d'arxiu d'una transacció econòmica a un mercat / Eric Gaillard (Reuters)
Imatge d'arxiu d'una transacció econòmica en un mercat / Eric Gaillard (Reuters)

L'economia espanyola ha crescut entre l'abril i el juny un 0,5%, la qual cosa suposa una dècima menys que en el trimestre anterior, però una dècima més de l'avançat inicialment, segons les dades de Comptabilitat Nacional publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'avanç interanual del PIB s'ha situat en el segon trimestre en el 2,2%, dos punts per davall del registrat en el primer trimestre (4,2%), però quatre dècimes per damunt de l'estimat prèviament (1,8%), a causa de la pèrdua de força del sector exterior. És la taxa interanual més moderada des del primer trimestre de 2021.

L'activitat econòmica s'ha vist impulsada en el segon trimestre de l'any per un major creixement del consum respecte al trimestre anterior, mentre que la inversió, encara que ha augmentat, ho ha fet menys que en el primer trimestre.

Les exportacions i importacions, per part seua, han entrat en taxes negatives en contrast amb l'avanç que van experimentar entre el gener i març.

En concret, el consum de les llars ha crescut un 0,9% entre abril i juny, sis dècimes més que en el primer trimestre, mentre que la despesa pública ha avançat un 1,6%, enfront de la reculada del 0,5% del trimestre previ.

La inversió, d'altra banda, ha xafat una mica el fre i ha registrat un creixement trimestral entre abril i juny de l'1,9%, enfront de l'avanç del 3,1% del trimestre precedent, amb la inversió en habitatge creixent al 3,6%, dos punts més que entre gener i març.

L'evolució de la demanda nacional en el segon trimestre contrasta amb el comportament del sector exterior. Les exportacions han baixat un 3,2% trimestral i les importacions han mostrat una contracció del 2,1%, enfront dels avanços del 4,6% i del 4,1%, respectivament, que van registrar en el primer trimestre de l'exercici.

També et pot interessar

stats