Consells per a estalviar en la calefacció davant de la pujada del preu de la llum

Els experts recomanen mantindre una temperatura estable a 21°C, tancar les habitacions buides i, si s'està fora de casa, programar la calefacció.

Un dels efectes del temporal és l'increment de les vendes d'aparells de calefacció

El preu mitjà del quilowatt hora (kWh) en els primers 11 dies de gener se situa en 18,20 cèntims (impostos indirectes inclosos), davant dels 13,40 cèntims del mateix període de l'any passat, segons ha informat Facua, que adverteix que la pujada interanual de l'electricitat aquest gener és del 35,8%. Un encariment que arriba en un moment de major consum a causa de l'onada de fred i les baixes temperatures. Per a intentar compensar aquesta pujada del preu, els experts recomanen unes mesures d'estalvi que passen per mantindre una temperatura estable a casa tot el dia, tancar les habitacions buides i, si s'està tot el dia fora de casa, programar la calefacció.

Les pujades fortes de temperatura consumeixen molt. Per tant, és millor tindre una temperatura estable durant tot el dia. Segons els experts, 21 ºC és suficient per a calfar la casa. Si s'està tot el dia fora, és millor programar la calefacció una hora abans d'arribar-hi perquè vaja calfant-se a poc a poc. Tancar les habitacions buides i porgar i netejar els radiadors són coses que també podem fer per a estalviar en la calefacció.

Un dels efectes del temporal és l'increment de les vendes d'aparells de calefacció, que s'han disparat aquests dies. Els venedors han indicat a À Punt que han tingut dues setmanes molt fortes en venda de calefacció, des de calefactors xicotets d'aire per a xicotetes estances, radiadors d'oli ideals per a calfar habitacions no molt grans o emissors tèrmics. A més, diuen que els usuaris han tornat a recuperar les estufes de gas que van desaparéixer fa 10 anys. "Ningú volia gas i ara pel tema econòmic s'està tornant a vendre molta estufa de gas", expliquen.

Facua recorda al govern de coalició el seu compromís d'abaratir la llum

Des de Facua han demanat aquest dilluns a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que "abandone el conformisme, actue contra l'especulació i complisca els compromisos adoptats en l'acord de govern de coalició per a abaratir la factura de la llum". Facua recorda que el PSOE i Unides Podem van anunciar que procedirien a "modificar la factura elèctrica" amb els objectius de "reduir el percentatge que representa el terme de potència i que el terme variable de la component regulada siga incremental en funció de l'energia consumida", incentivant l'eficiència energètica.

També es van comprometre a iniciar "els canvis normatius necessaris" en relació amb el funcionament del mercat elèctric per a posar fi a la sobrerretribució que reben en el mercat majorista determinades tecnologies "que han recuperat àmpliament els seus costos d'inversió". Així mateix, Facua destaca que l'acord recollia que impulsarien "l'elaboració de normes legals necessàries per a reformar el mercat elèctric", de manera que la reducció progressiva del cost de les energies renovables es trasllade al preu de l'electricitat. A més, reclamen una baixada substancial dels impostos indirectes que s'apliquen a la factura elèctrica de les famílies, que superen el 27%, en sumar-se l'IVA general del 21% amb l'impost especial sobre l'electricitat.

També et pot interessar

stats