El Consell de Política Fiscal i Financera aprova l'objectiu de dèficit autonòmic del 0,2% per a 2020

Ha sigut aprovat amb 11 vots a favor, entre ells el de la Comunitat Valenciana, i 6 en contra.

Vista general del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres
Vista general del Consell de Política Fiscal i Financera d'aquest divendres / Efe.

El Consell de Política Fiscal i Financera ha aprovat l'objectiu de dèficit autonòmic del 0,2% per a 2020 en la reunió mantinguda aquest divendres. La votació ha comptat amb 11 vots a favor, entre ells el de la Comunitat Valenciana, i 6 vots en contra, els de les autonomies governades pel PP.

Catalunya no ha pogut votar per l'absència del vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonés, ja que la secretària d'Economia, Natalia Mas, que li ha substituït en la reunió, no té capacitat per a fer-ho.

El Ministeri d'Hisenda ha comunicat a les comunitats autònomes la nova senda d'estabilitat per als pròxims anys, que estableix un objectiu més flexible de dèficit autonòmic del 0,2% del PIB enguany, del 0,1% el 2021 i equilibri pressupostari des de l'exercici 2022.

D'acord amb la nova senda, el govern espanyol atorga més marge a les comunitats, ja que l'objectiu autonòmic previst inicialment per a l'executiu de Pedro Sánchez era d'un dèficit d'una dècima del PIB enguany i que les comunitats autonomes aconseguiren l'estabilitat pressupostària ja l'any que ve.

Un FLA addicional al 0%

Hisenda proposa que no es tinga en compte la part del dèficit imputable a l'IVA deixat de percebre pel canvi normatiu de 2017 a l'hora de comptabilitzar el dèficit de les comunitats autònomes de 2019. S’estima que va tancar en el 0,5% del PIB i rondaria el 0,3% si es descompta aquest efecte.

A més, el govern espanyol ha flexibilitzat els objectius de dèficit i posarà en marxa un Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extra al tipus del 0%.

Soler assegura que no és la millor solució, però els “satisfà”

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat que aquesta opció “no és la millor, però té més imaginació des del punt de vista comptable i pressupostari”. Soler ha incidit en el fet que el millor model és el que van acordar en els anteriors pressupostos, que no es van aprovar, però que aquesta solució “els satisfà”.

Sobre el canvi de model de finançament autonòmic, el conseller ha apuntat que Montero els ha informat que la part tècnica sobre el nou sistema de finançament ja està feta i ara “només falta el camí polític”.

També et pot interessar

stats