El Consell de Ministres aprova la nova tarifa regulada de la llum

S'aplicarà a partir de l'any 2024 i reduirà la volatilitat del preu i evitarà que torne a disparar-se la factura de la llum

Una factura de la llum en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell de Ministres ha aprovat la modificació de la tarifa regulada de l'electricitat. Amb el nou càlcul, que començarà a aplicar-se el 2024, el govern vol reduir la volatilitat del preu i evitar que torne a disparar-se la factura de la llum. Isabel Rodríguez, ministra portaveu de l'executiu, ha afirmat que "els consumidors no hauran de fer res, ja que continuaran rebent les factures com fins ara, però més estables i menys exposades als períodes de volatilitat que hem travessat".

La guerra d'Ucraïna va provocar una escalada sense precedents, amb un màxim històric de 545 euros el megawatt/hora el març del 2022. L'oscil·lació va fer que cada dia el preu fora diferent. La nova legislació equilibra l'impacte de les oscil·lacions del preu diari del mercat incorporant també valoracions a futur, a tres mesos i un any, que són més estables.

Amb el nou càlcul, el preu de l'electricitat es calcularà tenint en compte en un 55% l'estimació a futur i en un 45% la diària. El canvi serà progressiu, ja que les elèctriques començaran imputant inicialment un 25% als preus a termini, que haurà d'arribar a l'objectiu del 55% el 2025.

"Això evitarà que les oscil·lacions en els preus no siguen tan altes", ha explicat Roberto Gómez-Calvet, professor de la Universitat Europea de València. "Els consumidors, les famílies i els xicotets comerços o petites empreses, podran tindre una estabilitat de preus", ha aclarit. Huit milions de famílies tenen aquesta tarifa, necessària per a poder accedir al bo social per a persones vulnerables. La reforma s'ha limitat a llars i microempreses, que hauran de certificar la seua condició mitjançant una declaració responsable.

També et pot interessar

stats