El Consell Jurídic Consultiu dona llum verda al Pla Especial de la Zona Sud 1 del Port de València

L'Autoritat Portuària de València dedicarà 230.000 metres quadrats de sòl portuari per a ús de la ciutadania.

Pla Especial de la Zona Sud 1 del Port de València
Pla Especial de la Zona Sud 1 del Port de València / APV

El Consell Jurídic Consultiu (CJC) ha donat llum verda al Pla Especial de la Zona Sud 1 del Port de València (conegut com a “Pla Natzaret”), segons han informat fonts de l'Autoritat Portuària de València (APV).

El projecte dotarà la zona portuària confrontant amb Natzaret de nous espais verds, terciaris i esportius com el parc de Desembocadura o la ciutat esportiva del Llevant UE.

Amb aquest pla, l'Autoritat Portuària de València dedicarà 230.000 metres quadrats de sòl portuari per a ús de la ciutadania, equivalent a més de 40 camps de futbol, recorden des de l'entitat.

El pla ja ha sigut aprovat de manera provisional pel ple de l'Ajuntament de València. Ara, i després del vistiplau del CJC, el projecte serà vist en la sessió informativa prèvia de la comissió territorial d'urbanisme de l'Ajuntament, últim pas anterior a la signatura i publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Precisament serà aquest dimecres, 24 de març, quan aquesta comissió informe sobre el projecte.

Aquest pla especial, que s'emmarca en el document de delimitació d'espais portuaris (DEUP) del port de València, trasllada i defineix de manera minuciosa els detalls de l'acord específic que van aconseguir l'Ajuntament de València i l’APV que es va aprovar al febrer de 2017.

El pla estableix les condicions d'ús i de parcel·lació i edificació de les zones d'ordenació que es delimiten en diferents àrees. L'àrea 1 serà el parc de Desembocadura del Túria, de 86.296,08 m². Configurat aigües avall del pont de les Drassanes, inclou el nou parc de l'ordenació estructural i el vell llit del Túria, hui canalitzat.

L'àrea 2 abasta 18.454,04 m². Situada en l'emplaçament de les antigues instal·lacions d’Arlesa es destina a ús terciari, i en el seu cas també dotacional. 

El conjunt de l'àrea terciària i dotacional múltiple s'integra en la trama urbana de Natzaret i recau al parc de Desembocadura del Jardí del Túria.

L'àrea 3 dotacional esportiva i d'espai lliure té una extensió de 98.940,17 m². Aquest equipament esportiu ocupa parcialment la zona verda existent al sud (parc de Natzaret Sud) i representa recuperar l'emplaçament d'una dotació esportiva, una frontera verda entre l'activitat portuària i el barri de Natzaret, i també un centre dinamitzador d'usos i activitats vinculades a l'oci i a l'esport.

El planejament ordena aquesta àrea, a priori, en dues parcel·les urbanístiques diferenciades amb la finalitat de facilitar-ne la gestió i l’execució posterior.

Una primera parcel·la, que ocupa pràcticament la totalitat de l'àmbit de l'àrea, amb una superfície de sòl de 94.999,66 m², que acollirà instal·lacions de caràcter esportiu a l'aire lliure. Ací es preveu la possibilitat de situar edificacions vinculades a l'ús principal, així com altres construccions auxiliars de suport.

En la parcel·la d'ús ZV-DP se situa l’edifici Benimar, l'immoble protegit pel planejament general, que es troba inclòs en l'inventari d'edificis conjunts i elements d'interés arquitectònics del municipi de València. L'equipament esportiu previst que incloga aquesta àrea haurà d'executar les obres de rehabilitació de l'edifici Benimar.

La segona parcel·la disposa d'una superfície de 3.940 m² per a situar-hi un equipament esportiu cobert.

L'àrea 4 és la d'equipament Marblau, amb 2.246 m². L'ordenació del pla incorpora l'equipament existent situat al carrer Algemesí, en funcionament en l'actualitat, gestionat per l'Ajuntament a través d'una concessió d'ús per a centre de joventut, universitat popular i museu de l'horta en l'antic balneari Marblau.

L'àrea 5, parc sud de Natzaret, està situada en la vora meridional de l’espai, amb una extensió de 8.375,86 m². Els criteris aplicats per a aquesta àrea busquen superar la percepció de tram final i tancat del barri de Natzaret. L'ordenació proposa dues zones verdes independents i separades per un vial que, des del carrer d'Algemesí, discorre paral·lelament per l’exterior meridional de l’espai dotacional esportiu cobert per a donar accés a una nova àrea d'estacionament.

Corredor verd

Finalment, el pla inclou un corredor verd ciclista i per als vianants que enllaça el parc de Desembocadura amb l'actual corredor que, discorrent per la zona d'activitats logístiques, connectarà amb les zones de la Punta i Pinedo. L’objectiu és millorar la continuïtat i les dimensions del corredor verd que circumda Natzaret pel nord-est, enllaçant tots els poblats marítims des de la Malva-rosa fins a la Punta i Pinedo. Aquest carril bici tindrà un ample mínim de 2,50 metres segregat de la calçada i de l’espai per als vianants.

També et pot interessar

stats