El Consell crea l’Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana

La Generalitat ha nomenat com a membres del comissionat José Antonio Pérez García i Rafael Beneyto Cabanes.

Així ho ha anunciat Mónica Oltra en la roda de premsa després del ple del Consell.
Així ho ha anunciat Mónica Oltra en la roda de premsa després del ple del Consell.

El Consell ha creat l’Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana. Així ho ha anunciat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, en la roda de premsa després del ple del Consell.

L’Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana estarà adscrit a Presidència i el seu objectiu serà donar suport tècnic al president de la Generalitat, Ximo Puig, en matèria de finançament autonòmic, i al conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, en la seua condició de membre del Consell de Política Fiscal i Financera.

La vicepresidenta del Consell ha assegurat que confia que l’Alt Comissionat “done un impuls important a la necessària reforma del sistema de finançament a Espanya”. Mónica Oltra ha recordat que hi havia un compromís del govern espanyol anterior per a reformar el model de finançament abans que acabara el 2017, però que aquesta “no s’ha complit mai”.

A més, Oltra ha destacat que al nou Govern d’Espanya hi ha voluntat per abordar la reforma del model econòmic de les comunitats autònomes. “Estic segura que Pedro Sánchez, si aconsegueix canviar el sistema de finançament en els pròxims mesos, haurà assolit el projecte de legislatura”, ha valorat la vicepresidenta.

Així mateix, el Consell ha aprovat el nomenament com a membres del comissionat José Antonio Pérez García i de Rafael Beneyto Cabanes, representants en el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del sistema de finançament. A més, els dos formen part de la comissió d’experts pactada per les Corts sobre el finançament autonòmic.

Els membres de l’alt comissionat tindran un tractament protocol·lari i consideració equivalent a la d’un secretari autonòmic però les seues funcions no seran retribuïdes.

D’aquesta manera, José Antonio Pérez s’encarregarà de la representació i transmissió dels acords, en l’àmbit de la seua competència, davant la Comissió del Ministeri d’Hisenda en la qual s’ha d’escometre la negociació política del nou sistema de finançament autonòmic

Funcions de l’alt comissionat

Per a exercir la seua comesa, l’alt comissionat assistirà a les reunions que es convoquen amb representants del Ministeri d’Hisenda o amb qualsevol altre òrgan estatal competent en matèria de finançament autonòmic, d’acord amb les indicacions rebudes de les persones titulars de la Presidència de la Generalitat o de la Conselleria d’Hisenda.

A més, elevarà a les persones titulars d’aquests departaments institucionals la informació sobre el contingut de les reunions, així com una anàlisi i valoració d’aquestes i actuarà com a òrgan de consulta i assessorament de totes les qüestions relatives a la matèria que afecten el territori valencià.

De la mateixa manera, podrà proposar a la Generalitat iniciatives legislatives i materials i les actuacions que considere oportunes per a aconseguir eliminar i compensar el dèficit de finançament de la Comunitat Valenciana.

L’alt comissionat exercirà les seues funcions durant tot el procés de negociació i s’extingirà quan així ho propose el president de la Generalitat, una vegada que s’aprove el nou model de finançament autonòmic.

També et pot interessar