El Congrés convalida la reforma que millora la quantia del subsidi per desocupació

El decret llei forma part d'una de les fites compromeses amb Brussel·les per al quart desemborsament dels fons europeus

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la seua arribada al Congrés
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a l'arribada al Congrés / Efe

El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat este dijous, amb l'abstenció del PP i Vox, el decret llei que reforma el subsidi per desocupació millorant la quantia, ampliant el nombre de col·lectius beneficiaris i sent compatible amb un treball. Amb 178 vots a favor, cap en contra i 171 abstencions, el Congrés ha donat llum verda a esta reforma que es presentava per segona vegada, després de ser rebutjada al gener, i que forma part d'una de les fites compromeses amb Brussel·les per al quart desemborsament dels fons europeus. La reforma serà tramitada com a projecte de llei pel procediment d'urgència.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat que amplia els drets de la gent treballadora perquè se senten “veritablement protegides”. “Enfront de la caritat que defensen alguns, l'estigmatització de l'aturat o la retòrica dels dolents, nosaltres diem: drets, drets i drets”, ha deixat clar la ministra de Treball, que ha rebutjat que el sistema de protecció social es fonamente en “una pagueta”.

Durant la seua intervenció, la ministra ha reconegut les aportacions a la reforma fetes per la patronal, que no es va sumar a un acord que només va ser signat per les organitzacions sindicals.

La reforma eleva el percentatge de l'indicador de rendes múltiples (IPREM) que s'utilitza per a calcular el subsidi, de manera que la quantia pujarà els primers sis mesos al 95% de l'IPREM (uns 570 euros mensuals, 90 euros més). Al costat d'això s'estén el subsidi a les víctimes de violència de gènere i als emigrants retornats i s'equipara les quanties dels subsidis causats per persones amb contracte a temps parcial amb els de temps complet, la qual cosa beneficia principalment a les dones, entre altres canvis. La norma també inclou el canvi en l'Estatut dels Treballadors perquè tots els empleats puguen gaudir de forma acumulada del permís de lactància fins als 28 dies.

També et pot interessar

stats