Coneixem una colla d’empeltadores: onze dones en un món d’homes

Segons reconeixen des del sector, aquesta faena ha sigut sempre molt masclista, però, a poc a poc, la igualtat s’obri camí

Coneixem una colla d’empeltadores: onze dones en un món d’homes / À Punt NTC

La poda i l'empelta són tasques agrícoles que majoritàriament i per tradició són fetes per homes. Però això està canviant. A la Ribera Alta, À Punt Notícies ha acompanyat una colla d'onze dones que gaudeixen d'una faena a l'aire lliure i envoltades de natura.

A la finca de Castell de Carcaixent de la partida de Motilla hi ha vint-i-cinc hectàrees de tarongers preparades perquè comencen a podar per a empeltar i rajar perquè els arbres quallen. La diferència és que en la colla que ho farà només treballen dones.

Cristina Martínez, de l’Alcúdia, fa un mes que va començar aquesta faena i aquest dijous s’ha dedicat a podar els arbres i deixar-los llestos per a empeltar. Explica que totes les integrants del grup han fet molta colla i que estan molt a gust treballant juntes. “Cada dia m’agrada més”, afirma. I la raó la té ben clara, l’aire lliure: “Ací respires”.

Belén Richart ha sigut l’última a incorporar-se a la colla, però també està molt contenta i molt a gust amb la faena i les companyes. Ella es dedicava a la cuina, conta, però des que va ser mare els horaris del bar li impedien dedicar temps al seu fill. Per això va decidir canviar d’ofici.

Joan Vicent Ortega, propietari de l’empresa Poda Agrojove, explica que aquesta colla de dones és inusual perquè “sempre ha sigut una faena molt masclista”. Però va anar parlant amb elles per a oferir-los la faena i, a poc a poc, en la colla ja en són onze.

Una d’elles, Nidia Malonda, ens explica com aconseguir que la resina dels tarongers es quede a la part superior de l’arbre i coagule més la taronja. Una tasca que, reconeix, li ha ensenyat el seu cap, que s’explica molt bé. Per a ella, la pitjor part d’aquesta faena és el sol, “però si tens una bona colla i una bona nevereta al cotxe” la jornada es fa bastant amena, assegura. 

També et pot interessar

stats