Conclòs per a sentència el juí per les dietes indegudes a Crespo

Acaba una llarga vista oral, de dotze dies, en què els exconsellers de la CAM proclamen la seua innocència.

Imatge dels 21 directius de l'extinta CAM jutjats en l'Audiència Provincial d'Alacant
Imatge dels 21 directius de l'extinta CAM jutjats en l'Audiència Provincial d'Alacant / Pepa Baño

La secció desena de l'Audiència d'Alacant ha declarat hui vist per a sentència el judici contra vint-i-un antics responsables de la desapareguda Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) pel cobrament de 600.000 euros en dietes de l'expresident de l'entitat Modesto Crespo. Aquesta és la quantitat que l'expresident de la CAM va rebre de manera il·legal en concepte de dietes entre 2009 i 2011 i que ha quedat contrastat en la vista oral. Ell mateix s'ha declarat culpable del delicte d'apropiació indeguda i s'ha compromés a pagar, a terminis, els 600.000 euros (ja n'ha ingressat 200.000 euros). A canvi, el fiscal anticorrupció, Felipe Briones, ha rebaixat la petició de pena de 4 anys a 9 mesos de presó.

En la vista oral, duta a terme durant al llarg de dotze sessions, s'ha tractat de dilucidar de quina manera i quines persones aprovaren que se li pagara aquesta important quantitat, que no podia percebre perquè la presidència de la CAM era una figura representativa i no estava remunerada. Tots els acusats s'han declarat innocents i tots els advocats defensors han sol·licitat la lliure absolució per als seues clientes. En total, en aquest macrojuí hi ha vint-i-un processats (exconsellers generals, exvicepresidents, exmembres de la comissió de retribucions i l'exsecretari general).

El fiscal anticorrupció ha demanat l'absolució per a tretze membres del consell d'administració de l'extinta CAM, perquè considera que ni tenien accés a les actes ni cap via per a saber que s'havia acordat pagar a Modesto Crespo els 600.000 euros (300.000 cada any).

Torn d'última paraula

En el torn de l'última paraula, Raquel Páez, ha reiterat que ella mai va aprovar un sou per a Crespo i que el tema no es va veure ni es va mencionar en el consell d'administració. Un altre conseller general, Salvador Quiles, molt emocionat, ha criticat amb duresa els directius i tècnics de la caixa perquè els deixaren en una situació d'indefensió en fer-los-hi responsables i ha destacat que ells es deixaren la pell a favor de la CAM. En el mateix sentit, José Rovira, ha lamentat que aquest procés judicial haja tardat a ser vist més de set anys. "És una vergonya", ha dit i ha criticat que, a més d'atacar la seua honorabilitat, se'ls embargaren els béns personals.

Tots apuntaren cap a Roberto López Abad, exdirector general, com la persona que va ordir un pla per a pagar dietes a Modesto Crespo. Ell es declara innocent. Fiscal i acusació particular demanen per a ell 4 anys de presó.

El fiscal Briones considera que Crespo i López Abad comptaren amb la col·laboració dels membres de la comissió de retribucions, del secretari del consell d'administració, i dels tres vicepresidents de l'entitat. Per a ells manté l'acusació i demana entre dos i tres anys de presó. No obstant això, en el torn de l'última paraula l'exvicepresident de la CAM, Luis Esteban, ha afirmat que "tot el consell d'administració som innocents ací".

Juí per les preferents

Els problemes judicials no acaben ací per a López Abad. Aquest dimecres dia 4 de juliol serà jutjat en l'Audiència Nacional per la presumpta estafa per la emissió de les participacions preferents. Al seu costat, seurà a la banqueta María Dolores Amorós, també exdirectora general. Un cas en què no acusa fiscalia, sinó dos organitzacions, Adicae i Plataforma CAM, que demanen per a cadascun d'ells 10 anys de presó.

També et pot interessar

stats