Concentracions a tot Espanya per a reclamar unes pensions dignes

A València, la protesta convocada per CCOO i UGT ha arrancat passades les 12.00 hores davant de la Delegació de Govern.

Concentració davant de la Delegació de Govern a València.
Concentració davant de la Delegació de Govern a València.

Les concentracions a tot Espanya reivindiquen que les pensions es revaloren d’acord amb la pujada de l’IPC per a mantindre, d’aquesta manera, el poder adquisitiu dels pensionistes. Aquest dilluns, 1 d’octubre, se celebra el Dia Internacional de les Persones Majors, i els sindicats els han convidat a eixir al carrer per a celebrar aquesta commemoració de manera reivindicativa.

Centenars de pensionistes i jubilats de la Comunitat Valenciana s’han concentrat davant de la delegació del govern a València per a reivindicar “un pacte d’Estat” que garantisca “les pensions del futur” i la “solvència econòmica” que els permeta viure dignament. A més, aquest dilluns se celebra el Dia Internacional de les Persones Majors i els sindicats els han convidat a eixir al carrer per a celebrar-ho de manera reivindicativa. La concentració ha tallat un tram del carrer Colom, la principal artèria comercial del centre de la ciutat, durant més d’una hora.

“No podem consentir que alguns hagen convertit un deute privat en deute sobirà que hem de pagar entre tots”, ha advertit el secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes d’UGT-PV, José Luis Almela, en declaracions als periodistes durant la concentració. Almela ha exigit un sistema públic de pensions “sostenible i viable, perquè nosaltres tenim data de caducitat però a les noves generacions no se’ls pot deixar un món més roín del que nosaltres tenim”.

El representant d’UGT ha reivindicat, a més, que es torne a “reinventar el contracte social amb drets per als treballadors en actiu, perquè el sistema de pensions públic és un sistema de repartiment”.

“Si no hi ha treball digne, jornals dignes, i si no tornem a recuperar la situació que hi havia abans de la crisi, indiscutiblement el sistema de pensions tindrà problemes i serà víctima de la demagògia fàcil”, ha advertit Almela. Sobre el preacord aconseguit en la comissió parlamentària del Pacte de Toledo per a revalorar les pensions a partir de l’IPC, el representant d’UGT ha advertit que l’acord no pot restringir-se als pròxims dos anys, sinó que cal acordar “un sistema públic que garantisca la supervivència del sistema” per al futur.

Per la seua banda, el secretari de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO-PV, Evaristo Soto, ha afegit que, a més de les pensions, les persones majors s’enfronten a problemes de serveis socials com la “pobresa energètica”, que a la Comunitat Valenciana afecta vora 600.000 persones, o el pagament de medicaments, també “sense resoldre”.

Sobre les pensions, ha reivindicat la seua revaloració, segons l’IPC, que acabe amb la “incertesa actual” dels pensionistes, i ha exigit un pacte d’Estat que garantisca la solvència dels pensionistes i els permeta “viure dignament”.

El delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, que es trobava a la seu de la delegació, ha atés els col·lectius que han secundat la protesta ique li han lliurat un manifest conjunt que reivindica unes pensions dignes i els drets de les persones majors.

També et pot interessar

stats