A la Comunitat Valenciana, vora 50.000 persones podrien estalviar-se cada any 2.300 euros de l’impost de la hipoteca

El Consell de Ministres aprova aquest dijous el reial decret per la via d’urgència, que obligarà la banca a pagar aquest impost.

El decret modifica l’article 29 de la llei de 1993 que regula l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats
El decret modifica l’article 29 de la llei de 1993 que regula l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats

El Consell de Ministres aprova aquest dijous el reial decret per la via d’urgència, que obligarà la banca a pagar l’impost de les hipoteques. Aquesta decisió la va anunciar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després que el Suprem decidira que els que havien de pagar l’impost foren els clients.

El decret modifica l’article 29 de la llei de 1993 que regula l’impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. La nova normativa eixirà avant al Congrés, ja que només necessita una majoria simple per a aprovar-se. No obstant això, no tindrà caràcter retroactiu i podrà aplicar-se en el moment que es publique en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

El catedràtic de Dret Processal, José Martín Pastor, afirma que el poder executiu no tenia una altra opció, s’havia de modificar la llei perquè en el Tribunal Suprem, que ha de garantir la interpretació de la llei, hi havia discrepàncies. La solució havia de ser promoure’n una modificació, afegeix, perquè “des de fa 30 anys es plantegen problemes d’interpretació relacionats amb la llei que regula l’impost sobre les hipoteques”.

Pastor ha aclarit que la transformació de la llei es du a terme per a determinar qui és el subjecte passiu. S’ha de tindre en compte, ha afegit, que “aquesta norma ho rectificarà i determinarà qui paga l’impost, però no intervé en la regulació de les comissions”.

El secretari general del Sindicat de Tècnics d’Hisenda, José María Mollinedo, estima que des del moment en què entrarà en vigor la reforma, “si en un any, 460.000 persones signen hipoteques, amb la nova regulació s’estalviaran, en total, una mitjana de 1.100 milions d’euros”. La qual cosa suposa “un estalvi de 2.500 euros per cada hipoteca signada”, ha aclarit.

Mollinedo ha concretat que a la Comunitat Valenciana, el decret llei suposarà que en el còmput d’un any “unes 49.000 persones que firmen hipoteques estalviaran aproximadament 2.330 euros”.

Per contra, l’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (Asicval) considera que “ens trobem en el pitjor escenari possible per a les famílies” i lamenta “la inseguretat jurídica que s’està produint”. La presidenta d’Asicval, Nora García, confirma que s’ha frenat la demanda d’immobles perquè “qui vol comprar-se una casa, i pensa que ha de demanar una hipoteca ha paralitzat la recerca a l’espera de saber què és el que passa finalment”.

Amb la nova reforma, ha declarat Nora García, “qui perd és el consumidor, perquè els bancs han apujat les hipoteques”. Cada entitat ha optat per unes condicions, però “totes, directament, han apujat el preu”.

Les hipoteques a la Comunitat Valenciana estan al voltant dels 120.000 euros, aleshores, ha explicat la presidenta d’Asicval, “si pugen un punt els interessos, al final són uns 60 euros cada mes, la qual cosa provoca que el banc en menys de quatre anys ja haurà recuperat el preu de l’impost, però la hipoteca se seguirà pagant més anys amb un punt més de diferència. Per tant, la banca guanyarà més diners”.

També et pot interessar

stats