La Comunitat Valenciana, la tercera destinació més triada pels turistes nacionals per a viatjar de gener a març

Les comunitats autònomes preferides dels espanyols per a viatjar en el primer trimestre van ser Andalusia (16,7% del total), Catalunya (12%) i la Comunitat Valenciana (8,5%)

Una parella de turistes a la platja
Una parella de turistes a la platja / Shutterstock

La Comunitat Valenciana va ser, després d'Andalusia i Catalunya, la tercera destinació preferida dels espanyols a l'hora de viatjar durant el primer trimestre d'enguany, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

El nombre de viatges dels residents a Espanya va augmentar un 15% en el primer trimestre. Se'n van fer 40,6 milions i la despesa va créixer un 25,4%, fins a 11.678 milions d'euros, segons les xifres publicades aquest dijous per l'INE.

Els viatges a una destinació dins del territori espanyol van augmentar un 13,7%; els que es feien a l'estranger, un 26,2%. En estos últims, la despesa va créixer un 33%, mentre que en els trajectes dins del país va pujar un 21,3%.

Pel que respecta al tipus de desplaçament, els d'oci i vacances van créixer un 24%, mentre que els de negocis es van reduir un 14,2%.

Quant al tipus d'allotjament, els viatges nacionals en els quals els residents van acudir a habitatges de familiars o d'amics van augmentar un 10,8%, i en viatges a l'estranger, l'allotjament en hotels va créixer un 29,5%.

L'INE desglossa el nombre de viatges de cada mes, i revela que va ser al març quan més viatges es van fer (15,7 milions), mentre que la duració mitjana més prolongada es va registrar al gener (quatre pernoctacions).

Destinacions principals

Les comunitats autònomes preferides dels espanyols per a viatjar en el primer trimestre van ser Andalusia (16,7%), Catalunya (12%) i la Comunitat Valenciana (8,5%).

Quant a l'origen, els viatges dels madrilenys van suposar el 18,9% del total, seguits dels dels catalans (16,9%) i els dels andalusos (15,8%).

En la nota, l'INE aclareix que si s'elimina l'efecte de la grandària de cada comunitat, els més viatgers van ser els residents a la Comunitat de Madrid (1.082 viatges per cada 1.000 habitants), Aragó (1.014) i el Principat d'Astúries (860).

Quant van gastar els espanyols en els viatges

La despesa total dels viatges del primer trimestre va ser d'11.678,6 milions d'euros, un augment del 25,4% enfront del mateix període de 2023; en els viatges amb destinació nacional la despesa total va pujar un 21,3%, i en els realitzats a l'estranger, un 33%.

La despesa diària mitjana va ser de 82 euros —67 euros en els desplaçaments interns i 129 en els internacionals—.

El desglossament d'estes xifres mostra que en els viatges per Espanya la despesa més elevada es va fer a bars i restaurants, el 26,5% del total i un 20,7% més que un any abans; a l'estranger, l'àmbit en què es va gastar més va ser el transport, amb el 36,2% del total i un increment del 39%.

Dins d'Espanya, les despeses mitjanes diàries més altes es van registrar en els viatges a la Comunitat de Madrid (98 euros), Balears (97) i Canàries (86 euros); i les més baixes a Castella-la Manxa (49 euros), Extremadura (50) i Castella i Lleó (53 euros).

Els que van fer més dispendis van ser els catalans (93 euros), seguits dels navarresos (91 euros), i els càntabres (90 euros). La població que menys diners va gastar va ser la de Castella i Lleó i Castella-la Manxa (les dos 65 euros) i Extremadura (70 euros).

També et pot interessar

stats