La Comunitat Valenciana, segona en import de dèficit

Al maig l'import va ascendir fins als 670 milions d'euros, un 0,58% del PIB.

La Comunitat Valenciana, segona en import de dèficit
La Comunitat Valenciana, segona en import de dèficit

El dèficit de la Comunitat Valenciana va ascendir a 670 milions d'euros al maig, un 0,58% del PIB, enfront dels 163 milions de fa un any. D'aquesta manera, la Comunitat Valenciana se situa en segon lloc entre les autonomies en import de dèficit, per darrere de Catalunya i per davant de Madrid i les Balears.

Per la seua banda, l'Estat va acumular en els sis primers mesos de l'any un dèficit de 10.514 milions d'euros, equivalents al 0,84% del PIB, la qual cosa suposa un increment del 27,1% respecte al mateix període de l'any anterior. Aquesta situació es deu, principalment, a un augment de les despeses superior al creixement dels ingressos, ja que, les despeses van créixer un 3,8%, fins a 105.258 milions, mentre que els ingressos van augmentar un 1,8%, fins a 94.744 milions.

L'augment més gran de la despesa s'ha degut a l'increment dels lliuraments a compte del sistema de finançament autonòmic i local, a unes despeses electorals sense correspondència en 2018, i a l'augment dels sous públics i de les pensions aplicat des de l'1 de gener, mentre en 2018 aquestes pujades no es van començar a pagar fins a juliol, quan es van aprovar els pressupostos.

En el capítol d'ingressos la partida més gran va correspondre a la recaptació per impostos i cotitzacions socials, que va augmentar un 1,1%, fins a 85.802 milions. És en aquesta matèria on destaca l'augment de l'IVA del 3,1%, fins als 41.960 milions, i l'increment del 5% de l'IRPF, fins als 19.244 milions.

La Conselleria d'Hisenda ho atribueix a l'augment de despeses

La Conselleria d'Hisenda ha atribuït el dèficit a l'augment de les despeses en un 7,5%, amb un import acumulat de 7.244 milions, 507 més que en 2018, mentre es mantenen els mateixos recursos financers, de 6.574 milions.

Segons la Conselleria, la xifra de dèficit dels cinc primers mesos de l'any no és "significativa" i resulta d'una execució pressupostària que no és la que correspon.

També et pot interessar

stats