La Comunitat Valenciana reforçarà el trànsit marítim i aeri amb el Marroc

Es vol incrementar la relació amb el port de Casablanca, així com la possibilitat d'obrir rutes entre l'aeroport de Castelló i la ciutat marroquina.

FOTO PORTADA: Reunió al Marroc del conseller Arcadi España i els presidents de les autoritats portuàries de València i Castelló

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha assenyalat aquest dilluns que s'intensificaran les relacions amb el Marroc per a impulsar el trànsit marítim i aeri de mercaderies i persones i ha anunciat que s'explorarà la possibilitat de connectar l'aeroport de Castelló amb Casablanca.

El govern valencià, al costat de les autoritats portuàries de València i Castelló, ha obert noves vies de col·laboració amb el govern marroquí per a incrementar la relació amb el port de Casablanca. Així ho ha assegurat Arcadi España, després de la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb el secretari general de Foment, Transport i Logística del govern marroquí, Khalid Cherkaoui, al costat dels presidents de les autoritats portuàries de València, Aurelio Martínez, i Castelló, Francisco Toledo.

Aquesta reunió forma part de la primera jornada de la missió comercial que realitza el president de la Generalitat, Ximo Puig, al Marroc, acompanyant a una vintena d'empreses valencianes, que ha començat a Rabat amb una visita al mausoleu de Mohammed V, com a mostra de "respecte" i "amistat" amb el poble marroquí.

El Marroc és la primera destinació de les exportacions valencianes a l'Àfrica i l’octava de tot el món. La venda de béns al Marroc ha crescut un 2% en un any i ha assolit el valor de 690 milions d'euros entre gener i novembre del 2019.

Visita dels ports del Marroc a la Comunitat Valenciana al juny

Els dos governs han coincidit en la importància de reforçar la relació entre els ports valencians i el de Casablanca, i per a això, s'ha acordat que el mes de juny una delegació dels ports del Marroc visite la Comunitat Valenciana i mantinga una jornada amb empresaris. Aquesta visita tondrà lloc dues vegades a l'any.

Espanya ha assegurat que el comerç marítim que té ara la Comunitat Valenciana amb el Marroc "està molt vinculat a la indústria, especialment a l'automoció, però també existeix interés per part dels ports a diversificar-se i atraure productes agroalimentaris que són importants per a les dues regions.

En la reunió s'ha abordat també l'interés de millorar el turisme i el transport de mercaderies, i s'ha plantejat la possibilitat d'obrir noves vies de comunicació entre els aeroports de Castelló i Casablanca, així com amb altres aeroports secundaris del Marroc.

Un altre dels temes que ha centrat la trobada han sigut les infraestructures, on empreses valencianes com Stadler estan interessades en molts dels contractes que fa el govern marroquí per a desenvolupar les seues infraestructures en trens o tramvies. 

Puig: "Volem avançar junts des de la pau, el progrés i la llibertat"

Després de depositar una corona amb les banderes d'Espanya i la Comunitat Valenciana, Puig ha dit que són una comunitat que vol tindre millors contactes i llaços d'unió amb el poble marroquí. "Volem avançar junts des de la pau, el progrés i la llibertat, amb l'objectiu d'obrir una porta que ha estat massa temps tancada".

Es tracta de la primera visita que fa el president de la Generalitat al Marroc i la tercera que fa un president autonòmic, després de les de les Canàries i Andalusia. 

També et pot interessar

stats