La Comunitat Valenciana redueix el dèficit a pesar de la falta de finançament

Ha aconseguit reduir-lo 775 milions en un any i es queda a només 13 centèsimes de l'objectiu.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler / Generalitat Valenciana

La falta de finançament pel govern de Rajoy ha sigut la causa d'incomplir l'objectiu del dèficit. Segons el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, "és un fet constatable que la Comunitat Valenciana hauria complit de sobra l'objectiu del dèficit si el president del Govern haguera respectat la promesa, per escrit, que va fer al gener de l'any passat davant dels presidents autonòmics". En aquest escrit Mariano Rajoy va prometre un nou sistema de finançament just que posara fi a l'actual.

Aquesta ha sigut la resposta que ha donat el titular d'Hisenda del Govern Valencià després de publicar el Ministeri del mateix ram les dades del dèficit de 2017. Unes dades que revelen que la Comunitat Valenciana va tancar l'any passat amb un desfasament entre ingressos i despeses no financeres de menys 796 milions, el 0,73% del PIB valencià. Amb aquestes xifres, la Comunitat queda només a 13 centèsimes de complir l'objectiu de dèficit. L'any 2017 aquest objectiu era del 0,60% del PIB. Juntament amb Extremadura, som la comunitat autònoma que més ha reduït els números negatius de 2016.

Per al conseller Vicent Soler calen més de 1.300 milions d'euros per a situar-se en la mitjana de les comunitats, i ara demana una aportació transitòria i extraòrdinària al govern de Rajoy. A més, Soler recorda que la Comunitat està fortament compromesa en la reducció del dèficit a pesar de la falta de finançament.

Des de 2014, el darrer any complet de gestió de l'anterior govern autonòmic, l'objectiu del dèficit fou d'1,6 punts, 12 vegades més gran que el registrat durant el 2017. També podem veure la baixada que hem tingut des del 2011, quan es va arribar al 84% de dèficit, amb xifres desorbitades com uns números rojos de vora 5.000 milions i un equivalent al -4,95% del PIB.

També et pot interessar

stats