La Comunitat Valenciana rebrà 199 milions d'euros procedents del FLA

La Generalitat recorda que aquest mecanisme és un préstec i insisteix que cal un nou model de finançament autonòmic.

La Comunitat Valenciana rebrà 199 milions d\'euros procedents del FLA
La Comunitat Valenciana rebrà 199 milions d'euros procedents del FLA

El govern central ha avançat el Fons de Liquiditat Autonòmica extraordinari per a la Comunitat Valenciana, una aportació que suposarà un ingrés de 199 milions d'euros destinats a pagar factures a les xicotetes i mitjanes empreses i sufragar necessitats de les famílies valencianes.

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha explicat que l'objectiu d'aquesta eina és "cobrir la desviació de l'exercici anterior entre el dèficit autoritzat i l'efectivament incorregut". Es tracta d'una "exigència permanent" de la Generalitat a la qual el govern anterior "feia cas omís, castigant les empreses i les famílies valencianes pel fet de no disposar d'un finançament just". ha lamentat. 

Per a l'exectiu valencià, el canvi d'escenari polític a La Moncloa ha afavorit la posada en marxa d'aquest mecanisme: "Sens dubte, hi ha un altre ambient a Madrid", ha assegurat Soler. "El govern de Pedro Sánchez no espera que hi haja eleccions, com feia l'anterior executiu, per a satisfer el FLA extraordinari, del qual es beneficien milers de proveïdors i empreses valencianes condemnades a sofrir endarreriments en els pagaments per l'ús arbitrari d'uns préstecs que l'executiu anterior va oferir com a única alternativa al finançament que mereix la Comunitat Valenciana", ha afegit. 

El conseller ha explicat que el govern de Rajoy va abonar a les comunitats autònomes el FLA extraordinari en els mesos de març i desembre de 2015, coincidint amb l'avantsala de les eleccions autonòmiques i generals, respectivament. L'aportació extraordinària de juny del 2016 també coincidia amb la celebració dels últims comicis generals, mentre que les quantitats pendents de 2016 es van abonar el mes de desembre i això, com a conseqüència, va retardar el FLA extra de 2017 als mesos d'octubre i novembre de l'any passat.

Nou sistema de finançament per a les comunitats

Des de la Conselleria d'Hisenda s'ha tornar a insistir en la necessitat d'provar un nou model de finançament que pose fi a "la discriminació" que pateix la Comunitat Valenciana. Per al govern valencià aquest és el vertader problema de fons, ja que el FLA es limita a "substituir el finançament per dret" i es tracta d'un préstec que "cal tornar amb interessos". 

És per això que urgeix a acabar els treballs tècnics i a obrir el debat polític per tal de solucionar "d'una vegada" els problemes financers del territori valencià aprovant un nou sistema que tinga en compte la insuficiència de totes les comunitats autònomes i "els problemes concrets" que es deriven de l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats