La Comunitat Valenciana, quarta en competitivitat turística en 2018

L’informe d’Exceltur destaca que és l’autonomia que ha atorgat més prioritat a la política i governança turística.

Exceltur ha presentat aquest dijous l’informe Monitur de 2018
Exceltur ha presentat aquest dijous l’informe Monitur de 2018

La Comunitat Valenciana ocupa el quart lloc en competitivitat turística. Segueix Madrid, les Canàries i el País Basc, i s’ha situat en l’avantguarda, segons l’informe Monitur de 2018 que ha presentat aquest dijous Exceltur, l’associació que aplega les empreses més rellevants del sector del turisme. Catalunya ha descendit en quatre anys des del lideratge fins al cinqué lloc. 

L’estudi valora positivament que el nostre territori siga un dels pocs que té un pla estratègic de turisme, i destaca que és l’autonomia que ha atorgat més prioritat a la política i governança turística.

Exceltur ha col·locat el País Basc, amb 112,6 punts, al capdavant de l’anàlisi sobre més de 100.000 dades, les opinions de més de 2.500 empresaris turístics i 82 indicadors que mesuren la competitivitat turística en l’àmbit autonòmic. Les Canàries han sumat 112,2 punts de mitjana; Madrid, amb 109,9, i la Comunitat Valenciana, amb 108,6, en tant que Catalunya ha quedat retrocedit a la cinquena plaça amb una puntuació mitjana de 108,3.

La Comunitat Valenciana, les Canàries i Andalusia en milloren els resultats

El director d’Estudis de Exceltur, Óscar Perelli, ha destacat les millores que han experimentat a les Canàries, la Comunitat Valenciana i Andalusia respecte de l’anterior baròmetre de competitivitat turística. En el costat oposat, tant a les Illes Balears (setena, amb 106,3 punts) com Catalunya s’han vist "llastades i castigades" per les càrregues impositives i les limitacions sobre el sector turístic.

Canvi de cicle en el sector

L’associació formada per les empreses més rellevants de tota la cadena de valor turística ha alertat d’un canvi de cicle en 2019 per al turisme a Espanya, amb taxes de creixement “molt per davall” de les obtingudes en els últims anys.  Les dades que ha avançat Exceltur indiquen que el sector, en 2019, tancarà amb una millora del PIB turístic a l’entorn de l’1,7%, enfront del 2% d’increment amb què es va tancar 2018 i lluny del 4% al 5% de millora en exercicis anteriors.

El vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda, ha recomanat més implicació del sector públic “segons el canvi de cicle” en el sector turístic estatal. Zoreda ha lamentat que només quatre comunitats autònomes, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Navarra i el País Basc, tenen plans estratègics ja elaborats en matèria turística.

També et pot interessar

stats