La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia que més tarda a pagar els proveïdors

La Diputació de València és, amb 51 dies, la corporació provincial que més tard paga, per damunt dels 30 dies que marca la llei.

Imatge d'arxiu del Palau de la Generalitat
Imatge d'arxiu del Palau de la Generalitat / GVA

La Comunitat Valenciana tarda 53 dies de mitjana a pagar els seus proveïdors al tancament del passat mes d'agost, un 3,9% més que durant el primer semestre de 2019, quan pagava en 51 dies. És la quarta regió d'Espanya amb més retard després de Múrcia, Cantàbria i Castella-la Manxa, respectivament, segons la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). Per contra, entre les autonomies que destaquen per ràpid pagament es troben Galícia i les Canàries, que paguen de mitjana en 19 dies.

La patronal de l'autònom ha denunciat l'incompliment dels períodes de pagament legals de l'administració local, regional i nacional, comparant el primer semestre de l'any i el tancament d'agost. L'informe reflecteix que els administracions autonòmiques han passat de 35 a 40 dies, un 14,3% més, encara que destaca l'"esforç" de l'administració central per a reduir els terminis un 10%. 

La Diputació de València és la corporació provincial que més tard paga de tot Espanya, i abona les factures amb una mitjana de 51 dies d'espera, dos dies menys que en el primer semestre de 2019, però molt per damunt dels 30 dies que marca la llei. En l'altre costat hi ha la Diputació de Castelló, que paga en 7 dies, i la Diputació d'Alacant, que ho fa en 15.

Alacant paga en 11 dies i és el sisé millor ajuntament

L'administració local, que és per a la qual treballen la majoria dels autònoms, duplica aqueix període de pagament establit per llei i abona les factures en 78 dies a la fi d'agost, un increment del 20% des del primer semestre, quan la mitjana era de 65 dies.

Malgrat que l'administració local és la pitjor pagadora, hi ha ajuntaments que realitzen una bona gestió de les factures i no sols compleixen la llei de morositat sinó que paguen en menys de dues setmanes. És el cas de l'Ajuntament d'Alacant, el sisé millor pagador d'Espanya, que ha passat de tardar 20 dies a 11 de mitjana, un 43,8% menys. El pitjor consistori és el de Jaén, que tarda a pagar una mitjana de 582 dies.

També et pot interessar